BiH dijaspora

Sarajevo: Više od 400 motorista iz BiH, regije i Evrope krenuli put Srebrenice

banner

Više od 400 učesnika 6. Internacionalnog moto maratona Srebrenica 2017. pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi” krenuli su danas iz Sarajeva put Srebrenice na komemoraciju u Potočarima u povodu obilježavanja 11. jula, 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Među učesnicima maratona su motoristi iz BiH, te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske. Ljubitelji dvotočkaša su na defile kroz Sarajevo krenuli sa Ilidže, nakon čega su položili cvijeće i odali počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. na spomen-obilježju u Velikom parku.

Iako je njihov polazak iz Sarajeva planiran oko 10 sati, učesnici moto maratona su krenuli u popodnevnim satima, a razlog tome je kašnjenje grupe od oko 50 motociklista iz Turske, koji su sinoć u Crnoj Gori imali nezgodu na putu u kojoj, srećom, niko nije povrijeđen. Motoristi iz Turske krenuli su 7. jula iz Istanbula kako bi 11. jula u Srebrenici bili na ukopu i komemoraciji žrtvama. Interesovanje za dolazak u Srebrenicu izrazilo je njih oko 150, ali je zbog problema sa vizom, zbog ulaska u Grčku, na put krenulo nešto više od 50 motorista.

– Jako nam je drago da se ostvari taj kontakt i saradnja i poslije ovog događaja. Kada vide o čemu se radi i koliko je tu bajkera, kada vide iz koliko zemalja ljudi dolaze, kada vide sve to, sigurno će ih slijedeće godine biti veći broj i sigurno ćemo napraviti bolju saradnju – kazao je Enver Sulić, predsjednik Organizacionog odbora.

Bajkeri moto maraton nastavljaju prema Potočarima, a prije dolaska na konačno odredište zaustaviće se u Vlasenici i Bratuncu, gdje će također položiti cvijeće na spomen-obilježjima, a u Konjević Polju će posjetiti nanu Fatu Orlović. Planirano je da u Potočare stignu oko 18 sati, gdje će na privatnom posjedu organizovati moto-kamp, a uveče će biti zapaljena logorska vatra.

Motociklistički maraton krenuo je jučer iz Bihaća za Srebrenicu. Stotine motorista stiglo je jučer u Sarajevo, gdje su kampovali, a onda zajedno s kolegama, bajkerima iz Srednje Bosne i Sarajeva danas krenuli na put prema Srebrenici. Bajkeri su na jučerašnjoj ruti svratili u Donji Vakuf i Travnik, gdje su odali počast poginulim borcima i šehidima. U Travniku su im se pridružili motoristi iz Zagreba.

Ovo je šesti pohod motociklista iz Bihaća za Srebrenicu koji iz godine u godinu okuplja sve više učesnika iz cijelog svijeta i koji će se, prema najavama organizatora, održavati svake naredne godine.

– Šaljemo poruku mira, poruku da se to ne zaboravi, da se ne ponovi. Svi mi koji smo u prilici vodimo mlađe bajkere, vodimo našu djecu da vide o čemu se radi, da jednostavno to usadimo u njih i u amanet im ostavimo, da prenesemo na njih da i oni nastave s ovim projektom i da on traje dok je motora – poručio je Sulić.

Jedna od učesnica moto maratona je i Maria Elena iz Milana, kojoj je ovo drugi put da prisustvuje komemoraciji u Potočarima. U izjavi za Anadoliju istakla je da je jako tužna zbog rata u Bosni i Hercegovini i genocida u Srebrenici, a iz Sarajeva želi svijetu poslati poruku da se ratovi spriječe i zaustave.

Related posts

Smijenjeni muftija Osman ef. Kozlić obratio se javnosti: Čista je laž da sam neopravdano dugo bio odsutan iz Njemačke

BHD Info Desk Administrator

Chicago: Dijaspora zaslužna za bilbord koji je postavljen spred aerodroma O’Hare

BHD Info Desk Administrator

Zahvaljujući bh. dijaspori Kanada bi mogla donirati vakcine Bosni i Hercegovini

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment