BiH dijaspora

Holandski ambasador u BiH Reinout Vos: Bosanskohercegovačka dijaspora se smatra najbolje integrisanom u Holandiji

banner

Bh. dijaspora  se smatra najbolje integrisanom u Holandiji. Većinom se radi o dobro obrazovanim, vrijednim ljudima koji su savladali holandski jezik i prihvatili kulturu živijenja, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” holandski ambasador u BiH Reinout Vos.

– Vidimo da aktivno stimulišu svoju djecu da se obrazuju, te i oni postaju vrijedni članovi holandskog društva, visoko obrazovani i nerijetko su zaposleni na pozicijama koje su bitne za ekonomiju i društvo – rekao je Vos.

Njegov je mandat počeo prije mjesec dana i tek je stigao održati manji broj sastanaka i susreta. Ali, kaže, već je imao priliku razgovarati s vrlo sposobnim ljudima koji imaju želju i kapacitet da vode ovu zemlju naprijed, u pravcu Evropske unije.

– Nadam se da će lideri ove zemlje učiniti sve što je u njihovoj moći da iskoriste taj potencijal i pruže mladim ljudima Bosne i Hercegovine prilike koje zaslužuju – rekao je Vos.

Smatra da se dijaspora najbolje može iskoristiti kao investitori ili poduzetnici koji će se dovesti u ovu zemlju.

– Iskustvo nas je naučilo da ljudi koji su proveli neko vrijeme van Bosne i Hercegovine, a koji se vrate, mogu biti jako vrijedni poduzetnici za ovu zemlju. To svakako vrijedi i za nekoliko bosansko-holandskih poduzetnika, koji su se iz Holandije vratili ovdje. Već sam nekoliko njih imao priliku upoznati, a ove sedmice ću ih upoznati još, jer ću ići na put i posjetiti njihove firme. U narednih 30 dana ćemo organizovati jedan događaj u Holandiji koji je namijenjen upravo bh. dijaspori tamo, da im ukažemo na prilike i probamo ih zainteresovati za više ulaganja u njihovu zemlju – rekao je, između ostalog, ambasador Vos za “Oslobođenje”.

BHDINFODESK

Related posts

Danska: Protekli vikend protekao u znaku početka obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Editor

Luksemburg: Otac Miralema Pjanića pokrenuo biznis u rodnoj Kalesiji

Urednik BiH Info Desk

Nova pravila: Putnici koji ulaze u Švicarsku moraju pokazati negativan PCR test i ispunjen obrazac

Editor

Leave a Comment