Moj stav

Vjerovali ili ne: Nudi besplatnu struju, ali niko je neće

banner

Iako je još prije par godina profesor Vladan Petrović u Badnjevcu kod Kragujevca postavio solarno postrojenje bez panela koje sakuplja i skladišti sunčevu energiju – koja cijele zime može da se koristi, niko u region nije zainteresovan za njegov izum. S druge strane, predstavnici 19 zemalja, poput Indije, Švedske, Njemačke, Norveške, Škotske, Engleske, Italije, Turske, dolazili su da se uvjere u snagu postrojenja.

Ova tehnologija može da omogući da se cijela Srbija 365 dana u godini grije samo pomoću sunčeve svjetlosti, rekao je profesor Vladan Petrović, koji je izumio solarno postrojenje bez panela i postavio ga u Badnjevcu kod Kragujevca.

“Suština je u tome što od aprila do novembra prikupljamo sunčevu energiju, koju poslije koristimo za grijanje sve do novembra. Razvio sam novi akumulator toplote, čiji je specifični kapacitet akumulacije 450 kilovat-časova po kubiku. On drži energiju na 800 stepeni i tako čitavih šest mjeseci. Taj izvor toplote može da se koristi i u industriji za sušenje voća i povrća, hemijskoj ili industriji drveta, kao i za procese sterilizacije, pasterizacije, izbjeljivanja ili pranja”, kaže nekadašnji profesor Mašinskog fakulteta.

 

Postrojenje bi omogućilo da sve toplane u Srbiji rade na sunčevu energiju tako što bi je sakupljale preko ljeta, a koristile zimi

 

Prema njegovim riječima, ostatak svijeta za devet sati grijanja sunca može da zadrži tu energiju samo na dodatnih šest časova, i to na 400 stepeni. Zato su za njegovo postrojenje zainteresovano 19 zemalja, ali mu je interes da ovo postane srpska tehnologija.
“Naša zemlja se ponaša kao da joj ništa nije potrebno. Mi ćemo radije da kupimo tehnologiju od stranaca. S jedne strane imamo mlade koji su najbolji na svijetu, a s druge nemamo samopoštovanje i sigurnost u sebe. Tako će se desiti da postrojenje prodam strancima, a onda će Srbija da ga kupi od njih po mnogo većoj cijeni”, navodi profesor Petrović.

Postrojenje bi omogućilo da sve toplane u Srbiji rade na sunčevu energiju tako što bi je sakupljale preko ljeta, a koristile zimi. U okviru ovog sistema mogao bi da se uradi i sistem grijanja na biomasu, a postoji i mogućnost da se proizvode energane.
Petrović kaže da su dolazili stručnjaci iz Jordana koji su željeli da se uvjere da postrojenje može da skladišti energiju 48 sati. Profesor im je pokazao da sunčevu energiju, koja je dostigla 300 stepeni Celzijusa, mogu da čuvaju četiri do pet mjeseci. Nakon tog vremena temperatura je bila 200 stepeni, iako je spoljna temperatura padala i na minus 28 stepeni.

On kaže da trenutno radi na izradi male jedinice za kućnu upotrebu. Koncentrator će imati prečnik dva metra, a služiće samo za proizvodnju tople vode. On bi mogao da nađe primjenu u hotelima, bolnicama i sličnim objektima.

 

Pripremila: Suzana Ćivša

https://www.youtube.com/watch?v=HEpBk9J886c

 

 

 

Related posts

Bosanska nacija-država, politika i identitet

Niko ne zna koliko BiH trenutno ima stanovnika

Editor

Igre Dodika, OHR-a i političke bagre: BiH u ambisu podjela i neuređenosti

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment