BiH dijaspora

Bosanskohercegovačko udruženje u Derbyu obilježilo sjećanje na sve žrtve holokausta i genocida

banner

Učenice bh. dopunske škole u Derbyu (Velika Britanija) Adna Bjelobrvić osvojila je prvo, a Aldijana Pobrić drugo mjesto na takmičenju za najbolji literarni rad o temi „Snaga riječi“ (The Power of Word), koje je protekle sedmice  održano u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta (Holocaust Memorial Day) u ovom gradu.  Član grupe za planiranje i organizaciju obilježavanja Ferid Kevrić kaže za agenciju BHINFODESK da je bh. udruženje u Derbyu tradicionalno jedan od partnera Derby City Councila u pripremi i organizaciji te manifestacije kojom se zapravo obilježavaju sjećanje na sve žrtve holokausta i genocida, od Drugog svjetskog rata pa do današnjih dana. Naravno tu je, kako je kazao Kevrić, uključeno i sjećanje na genocid koji se dešavao nad Bošnjacima tokom agresije na BiH u periodu od 1992 – 1995. godine, a programa manifestacije uklapa se u Nacionalni program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta u Velikoj Britaniji.

Bosanskohercegovačko udruženje u Derbyu bilo je domaćin programa u okviru te manifestacije kojem su, među ostalima, prisustvovali gradonačelnik grada Derby Councilor John Whitby i predstavnici Ambasade Ukrajine u UK i Ukrajinske asocijacije. Kamerman BBC Stephen Foster priredio je prezentaciju i govor o temi “Utjecaj medija na ratna zbivanja, pozitivan i negativan prikaz događaja”, a sudionicima su se obratili i gradonačelnik grada Derby i Amelija Handy uime Organizacije “Remembering Srebrenica”. Stephen Foster je prijatelj tog udruženja, a tokom rata u BiH bio je kamerman za BBC i Chanel 4 i obišao je mnoga ratišta (Sarajevo i okolina Prijedora i Banja Luke) te uradio nekoliko dokumentarnih filmova. Sudionici te manifestacije položili su cvijeće na spomenik žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini koji je bh. Udruženje Derby podiglo u julu 2015., a posvećen je „Majci bošnjakinji, žrtvi i svjedoku genocida u Bosni i Hercegovini“. U gradskoj katedrali u Derbyu gosti su prisustvovali prigodnom programu na kojem su ponovo spomenute žrtve genocida iz cijeloga svijeta, među njima i žrtve genocida u BiH. Imam Ahmed Ef. Gopo proučio je ajet iz Kur’ana, a i druge vjerske konfesije imale su molitve za sve žrtve. U finalnom dijelu program upriličen je nastup folklorne sekcije „Bosanski biseri“, a učenici bh. dopunske škole Derby pročitali su poeme koje su napisali i posvetili holokaustu što je propraćeno prigodnim slajdovima. Za kraj uz prigodne stihove  poete Nine Ćatića porijeklom iz Srebrenice, učenici bh. dopunske škole iz Derbya nosili su „Cvijet Srebrenice“ i ispisane riječi “Mi opraštamo, ali nikad nećemo zaboraviti”. Organizator navodi da nakon te scene nije bilo aplauza, sala je nijemo promatrala“.

Nažalost ovoj tužnoj manifestaciji nije prisustvovao niko od akreditovanih bosankohercegovačkih diplomata iz Londona. Po riječima organizatora , ambasador Branko Nešković je ljubazno odbio poziv na manifestaciju uz “diplomatsko” obrazloženje da već ima dogovorene obaveze.

BHDINFODESK

Bosanski biseri u QUADEmina HrničićAdna Bjelobrvić Gradonačelnik Polaganje cvijeća VIPStephen Foster, prezentacijabh. centarbh. centarBiH Centar, John Whitby, Nermina Webster, Ferid Kevrić Predstavnik Ambasade Ukraine, Ferid Kevrić  and Joe KupranecStone Setting Nermina Webster

Related posts

U NEDJELJU JAVNI SKUP U BEČU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BIJELIH TRAKA

Urednik BiH Info Desk

Uz podršku USAID-a više od 31 milion KM investicija bh. dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Dvoje bh. državljana iz Španije vratilo se u BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment