Sarajevo: Predstavljen krimi roman Midhata Ajanovića

Predstavljanje romana Midhata Ajanovića – Ajana “Dva muža Karoline Lotman” upriličeno je danas u prostorijama Networksa.

“Dva muža Karoline Lotman” napisan je kao krimić, a kako je rekla Saša Krnic iz zagrebačke izdavačke kuće Ibis grafika Ajanovićev roman nadilazi kriminalistički žanr.

Midhat Ajanović rekao je da je ljubitelj krimića, koji je u Švedskoj jako cijenjen, te da mu je bila želja da napiše roman po svim pravilima žanra. U svom romanu Ajanović se bavio i ključnim problemima našeg vremena, od terorizma do ksenofobije, a kako kaže u ovom romanu prisutan je i humor.

Radnja romana smještena je u mirno naselje u predgrađu Göteborga. Karolina Lotman je umjetnica koja živi u takozvanoj zajednici poliamori s dva muža, Simonom i Haraldom. Jednog jutra Karolina je nađena otrovana u svom stanu. Kroz roman pratimo dvije paralelne istrage Karolinine smrti: jednu koju vode znatiželjni Karolinini susjedi, bračni par Mirela i Enver i drugu, onu policijskog inspektora Larsa Dahlina.

Midhat Ajanović je profesor filmologije i pisac rođen u Sarajevu 1959. koji od 1994. živi i radi u Göteborgu.

2 thoughts on “Sarajevo: Predstavljen krimi roman Midhata Ajanovića

  • Pingback:IZ MEDIJA – Predstavljanje knjige  “Dva muža Karoline Lotman”, Midhata Ajanovića – Ibis grafika

  • 28/02/2018 at 23:22
    Permalink

    Usvom romanu Ajanovi ć se bavio i ključnim problemima našeg vremena, od terorizma do ksenofobije, a kako kaže u ovom romanu prisutan je i humor. Magazin Fokus također prenosi vijest o boravak uspješnog pisca u Sarajevu, dok Oslobođenje donosi intervju pod naslovom Midhat Ajanović Ajan: Majmun plus mašina jednako čovjek u kojem Ajanović otvoreno govori o svom novom romanu, književnim uzorima, poslijeratnom Sarajevu, životu u Švedskoj, dijaspori i drugim suvremenim temama o kojima piše u svojim romanima. Na pitanje novinarke Mirele Sekulić koliko autobiografskih elemenata ima u njegovim knjigama, Ajanović odgovara: “Dugo već živim na Zapadu, gdje su mediji zauzeli ogroman prostor u našim životima.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit us on Facebook