BiH dijaspora

Nedžmin Ambešković “bh. strongmana” u Švedskoj: Od logoraša do petog najjačeg čovjeka u ovoj skandidavskoj državi

banner

Bosanac Nedžmin Ambešković od protekle sedmice vlasnik je novog državnog  rekord Švedske u disciplini deadlift s podignutih 422,5 kilograma., na taj način opravdao je titulu najsnažnijeg “bh. strongmana”

Nedžmin,  trenutno živi i radi u Švedskoj, ujedno je postao i peti najjači čovjek u ovoj skandidavskoj državi, poznatoj po strongman sportu.

Za ovakv uspjeh potrebno je i veliko odricanje o tome kaže: “Ustajem, jedem, treniram, potom uzimam drugi obrok, a onda idem na posao u noćnu smjenu gdje imam još tri obroka. Ponovo jedem ujutro poslije noćnog rada. Otprilike je to pet-šest obroka dnevno. To je ono što je najteže u ovom sportu, jesti dovoljno i ponekad moram jesti nasilu kako bih održao 160 kilograma tjelesne težine, dok van sezone imam 150 kilograma. U strongmanu je dozvoljeno jesti sve. Naravno da je najbolje jesti zdravo, ali i masno i slatko ne šteti s obzirom na ekstremne svakodnevne napore”, kazao je ovaj 28-godišnji sportista, čiji je cilj biti među tri najjača čovjeka u Švedskoj jer te pozicije vode na takmičenje World strongest man.

Inače, u Švedsku je otišao prije sedam godina kada se i oženio, a ističe da ga je iz domovine otjerala teška situacija u kojoj ljudi žive.
Sin je poginulog borca i bio je zarobljen s majkom i sestrom u zloglasnom vlaseničkom logoru Sušica.

BHDINFODESK

Related posts

LJUBOMIR STANIŠIĆ, SARAJLIJA MEĐU NAJCJENJENIJIM KUHARIMA U PORTUGALU

Editor

BOŠNJACI.NET DOBITNIK PRIZNANJA VIJEĆA KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA

Copo Sejo

Sead Ramdedović državni službenik u Ministarstvu prosvjete u Luksemburgu: Svjetliji primjer iseljeničke priče

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment