Bosnia Appeal

Humanost: Iako vezan za invalidska kolica, Brazilac ne odustaje od svoje humane misije u BiH

banner

Uprkos strašnoj saobraćajnoj nesreći koju je Brazilac Valter Gonzalveš (Walter Gonzalves) doživio početkom septembra ove godine, zbog koje je ostao u invalidskim kolicima, ništa ga nije spriječilo da ostane u Bosni i Hercegovini, u Zenici, i nastavi pomagati ugroženima.

On je došao u Bosnu i Hercegovinu prije 19 godina kako bi zajedno sa svojim prijateljima i dobrim ljudima pomogao svima onima kojima je istinski potrebna pomoć. Do sada su postigli velike rezultate u svom volonterskom radu.

 Pomoć djeci

Otvorili su dnevni centar, gdje se na evidenciji vodi više od stotinu djece. Tu besplatno borave uglavnom djeca iz razorenih porodica, porodica sa socioekonomskim poteškoćama, djeca koja imaju problema sa savladavanjem školskog gradiva i druga.

Također, jedan od uspješniji projekata jeste farma smještena nedaleko od centra Zenice, gdje dolaze djeca i punoljetne osobe do 24 godine starosti koji su u Domu za nezbrinutu djecu dobili raskid ugovora o smještaju, djeca koja čekaju ulazak u dom, djeca  iz razorenih porodica kojima je daljnji opstanak u porodici nemoguć te djeca zbog teške ekonomske i socijalne situacije.

 Novi život

Valter je tačno prije tri mjeseca doživio tešku saobraćajnu nesreću na autoputu u blizini Bosanske Gradiške. Nakon nekoliko dana provedenih u komi i bezbroj operativnih zahvata uspio se izboriti za život.

– Ovih dana počela je moja prva faza u novom životu. Osim što mnoge stvari iznova učim, ništa me neće spriječiti da uvijek budem na usluzi i pomoći ugroženom narodu u BiH – kazao je za „Avaz“.

Svi projekti ovog humanitarca isključivo se finansiraju iz stranih donacija. A ta sredstva nisu redovna i ovise isključivo o donatoru.

 Imam mnogo više prijatelja nego što sam mislio

– S mojom saobraćajnom nesrećom otkrio sam da imam mnogo više prijatelja nego što sam to mogao i zamisliti. Nije sada ni važno hoću li ja ikad moći hodati ili ne, najvažnije je da mi je Bog dao šansu i drugu priliku za život na ovome svijetu – kaže Gonzalveš.

S. ŠABIĆ /Avaz/BHDINFODESK

Related posts

Pomozi ba: Porodica Bećirović treba našu pomoć

BHD Info Desk Administrator

Pomozi.ba: Pokrenut apel za dječaka Rijada iz Zavidovića kojem je najveća želja da prohoda 

Urednik BiH Info Desk

Budimo humani: Malena Mia iz Cazina treba našu pomoć

Leave a Comment