BiH dijaspora

Ali Lejlić prvi je Bošnjak koji se 2003. zaposlio u američkoj diplomatiji

banner

Ali E. (Alica Emin) Lejlić je rođen u Chicagu od oca Rame i majke Mensure Lejlić. Ramo Lejlić (1926. – 1995.) je iz Palanke, općina Brčko, a Mensura (1945.) je iz Gornjeg Rahića, općina Brčko.

Ramo je došao u Sjedinjene Države 1956. godine, dok je Mensura došla 1963. godine. Oni su bili aktivni članovi drugog vala bosanske i bošnjačke dijaspore, useljenika koji su došli poslije 2. svjetskog rata.

Bili su i aktivni članovi džamije u ulici Halsted u Chicagu i imali su instrumentalnu ulogu u pronalaženju zemlje za Islamski kulturni centar velikog Chicaga koji se nalazi u Northbrooku, država Illinois, gdje je Mensura podučavala u nedjeljnoj školi dugi niz godina. Ramo je bio jedan od osnivača Bosansko-američke kulturne asocijacije.

Ali je diplomirao Državnu internu politiku/Međunarodne odnose na University of Chicago 1994. godine. Poslije diplomiranja, kao i tokom ljeta između svoje treće i četvrte godine studija, Ali je radio kao pripravnik u Misiji Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, kao i u Ambasadi u Washingtonu.

Pored pisanja govora i izvještaja za štampu, Ali je bio svjedok dejtonskih mirovnih razgovora koji su se održali u zračnoj bazi Wright Patterson Air Force Base u blizini grada Daytona, država Ohio, u novembru 1995. godine.

Godine 1997. upisao je postdiplomske studije na Odjelu političkih nauka na visokoškolskoj instituciji Massachusetts Institute of Technology (MIT). Njegovo polje specijalizacije su bili međunarodni odnosi i sigurnosne studije.

Tokom svog vremena na MIT-u, Ali je dobio mnogobrojne stipendije od fondacije MacArthur Foundation, kao i prestižnu stipendiju za jednogodišnji istraživački rad od Centra za evropske studije na univerzitetu Harvard.

Ali je 1998. godine oženio Pašu Alispahić s kojom ima dvoje djece, sina Seida Aliju i kćerku Azizu Nur.

Pomogao je da se 2000. godine osnuje Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, građansko udruženje američkih Bošnjaka čiji je cilj promoviranje interesa Amerikanaca i Kanađana bosanskog i bošnjačkog porijekla. On se priključio Upravnom odboru organizacije ubrzo potom i služio je kao treći predsjednik Odbora od 2002. do 2004. godine. Takodjer je bio i član G.O. Svjetskog saveza dijaspore  Bosne i Hercegovine

U novembru 2003. godine, Ali je postao prvi poznati američki Bošnjak koji je stupio u službu američke diplomatije, dobijanjem posla u američkom Ministarstvu inostranih poslova (U. S. Foreign Service). Između 2004. i 2006. godine, obavljao je dužnost kulturnog atašea u američkoj ambasadi u Kuwait Cityju, država Kuvajt. Poslije službe u Kuvajtu, Ali će nastaviti diplomatsku karijeru u američkoj ambasadi u Ammanu, država Jordan.

BHDINFODESK

Related posts

40 godina od osnivanja prvih bošnjačkih džemata u Njemačkoj : Bošnjaci djeluju homogeno

Urednik BiH Info Desk

Glavni imam Camić: Iz Janje nam odoše mladi bračni parovi jer ne vide perspektivu u poljoprivredi

Turkish Airlines uvodi rani jutarnji let iz Sarajeva za Istanbul

Editor

Leave a Comment