BiH dijaspora

Zahvaljujući bh. dijaspori norveška udruženja stigla u posjetu Sarajevu i Srebrenici

banner

Tokom proteklog Sarajevu su boravili aktivisti i članovi Udruženja „Bikes for peace“ iz Norveške.

Ministarstvo za boračka pitanja i Udruženja Mapa kulture višemjesečno su se pripremali da se reprezentativno prezentuje grad Sarajevo i ratna dešavanja posjetiocima. Odlučeno je da domaćin biciklistima bude lično ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, koji je nakon upoznavanja gostiju sa historijom Sarajeva rekao: – Drago mi je da je moj govor prihvaćen pozitivno. Na sastancima poput ovog ja se vodim onim što mi je na srcu i što osjećam. Udruženje „Bikes for peace“ je ekipa preozbiljnih ljudi i uvjeren sam da je njihova riječ poprilično jaka, a kada prenesu svoje impresije svojim kolegama van BIH smatram da će se stvoriti pozitivnija slika i povećati zainteresovanost šire javnosti za ratna dešavanja i posljedice koje su nastale.

Svein Arne Jerstad, bivši načelnik norveške općine Kvinesdal koji je i jedan od najzaslužnijih za dolazak u BiH, upoznao je ministra sa udruženjima Bikes for Peace and Mayors for peace. Upoznao ga je i sa putovanjima koje su pravili po zemljama gdje su se desili zločini i genocid. Ministru su poklonili knjigu o njihovim putovanjima i amblem norveškog grada Kvinesdala. Čast da ministru preda amblem dobio je jedan od najaktivnijih Bošnjaka u Norveškoj Ahmed Lindov. Oni su kako kaže Svein na taj način željeli podijeliti patnju žrtava na način da Norvežanima ukažu na historijske činjenice.

Iako su došli zbog posjete Srebrenici, ovu priliku su iskoristili da se upoznaju sa zemljom iz koje dolaze njihovi sugrađani koji su zbog rata izbjegli u Norvešku. Cilj im je da se široj javnosti u Norveškoj prezentuje istina o genocidu i ratu u Bosni i Hercegovini.
Tokom druženja ministar je norveškim posjetiocima održao jedan od najboljih časova historije i skrenuo pažnju na sve što je bitno za period od 1992-1995. Anegdote ministra kao i način na koji je demonstrirao dešavanja vezana za tunel DB Norvežanima su držale pažnju puna dva sata. Nizala su se pitanja posjetioca gdje je ministar na svako pitanje dao reprezentativan odgovor.

Članovi udruženja “Bikes for peace” su izašli zadovoljni i zahvalni na gostoprimstvu.

– Ovo je najbolji način na koji smo mogli prezentovati period od 1992-1995. Ministar je na najbolji način prezentovao Norvežanima dešavanja u BiH, kako u periodu 1992-1995, tako i danas. Mislim da smo u zemlju gdje je mnogo izbjeglica iz Bosne i Hercegovine poslali dobru poruku o čuvanju tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe, a našoj omladini koja odrasta u Norveškoj poslali poruku kako da se njima i budućim generacija takvo zlo nikada ne ponovi. Zahvaljujemo se ministru, Udruženju Mapa kulture i uposlenicima koji su posjetu Tunelu učinili jedinstvenom za Udruženje Bikes for peace, poručio je koordinator posjete Lindov Ahmed.

Mapa Kulture

Related posts

New York: Pripadnici albanske, bošnjačke i hrvatske zajednice u SAD-u uputili poziv vlastima u Srbiji da procesuirju ratne zločine

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 452: HERSTAD S PRVE RAZUMIO

Copo Sejo

U NEW YORKU “PET DO 12” ODRŽAN SKUP PODRŠKE BiH, UPUĆENO PISMO GENERALNOM SEKRETARU UN I ČLANICAMA VIJEĆA SIGURNOSTI

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment