Dopunske škole

Minhen: BOSANSKA FEŠTA U SRCU BAVARSKE

banner

Minhenu (München) je, u nedjelju, 21. 07. 2019. godine, održana manifestacija na kojoj su polaznici pet odjeljenja bosanske škole (njih 82), na dostojanstven način obilježili uspješan završetak školske 2018/19. godine.

Ni ljetna kiša u glavnom gradu Bavarske, koja je cijeli dan mutila poznato bavarsko plavo nebo, nije mogla pokvariti odličan ugođaj i atmosferu u SV „Am Hedernfeld“, posebno dekorisanom za ovu priliku.

Svečanost je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljena odličnim programom koji su sa svojim nastavnicama pripremila i izvela djeca, djevojčice i dječaci treće generacije polaznika dopunske nastave na bosanskom jeziku u Minhenu. Kao da se radilo o takmičenju, djevojčice i dječaci iz Laima, Schwabinga i Sendlinga maksimalno su se trudila da što bolje predstave svoje odjeljenje. Svojim umijećem, kreativnošću, recitalima, stihovima i pjesmom o domovini, djeca su oduševila sve prisutne.

U okviru programa prisutnima su se obratili generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić-Kadrić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH i bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu Haris Halilović. U svojim obraćanjima istakli su značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori i zahvalnost svima koji pomažu rad dopunskih škola Bosne i Hercegovine u Minhenu.

Povodom 11 godina od aktiviranja projekta Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, u okviru koga je, samo u SR Njemačkoj osnovano više od 40 dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku, predsjednik Saveza Haris Halilović, bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu, za doprinos u očuvanju maternjeg jezika i identiteta građana BiH u Minhenu uručio je zahvalnice nastavnicima, koordinatorima, aktivistima i saradnicima Saveza: Emini Mehić, Belmi Bošnjak-Ljevaković, Iskri Grizelj, Sabahetu Džafica, Elviri Vrače, Ameli Melkić, Hidajeti Radonja, Huseinu Ismailoviću i Elvisu Salkanoviću.

Posebnu zahvalnost i pohvale na podršci bosanskim školama u Minhenu Halilović je uputio Vijeću roditelja i Generalnom konzulatu BiH u Minhenu.

Zahvalnice su uručene i svim učenicima iz Minhena koji su učestvovali u natjecanju za najbolje likovne i literarne radove učenika u 2019. godini, a Arian Hidić, čiji je rad pohvaljen za ideju i kreativnost, uz zahvalnicu je dobio i knjigu.

Nakon završetka programa učenika i obraćanja domaćina i gostiju, nastavljeno je cjelodnevno zajedničko druženje djece, roditelja, nastavnika, koordinatora, predstavnika Generalnog konzulata BiH u Minhenu i gostiju. Sve bilo je – bosanski!

H.H.

 

Related posts

Savez dopunskih škola BiH u dijaspori: Konkurs za najbolje radove učenika u 2021. godini

BHD Info Desk Administrator

Škola mentalne aritmetike u Beču

BHD Info Desk Administrator

Znanje je moć!: Prijavite se na prvi bosanskohercegovački istraživački virtuelni okrugli stol!

Editor

Leave a Comment