Biznis

„Dijaspora za partnerstvo“: Otvoren 3. Biznis forum Brčko distrikta BiH

banner

U Domu kulture u Brčkom danas je svečano otvoren 3. Biznis forum Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji se ove godine održava na temu „Dijaspora za partnerstvo“ i trajat će do 5. oktobra.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je kazao da je Biznis forum značajan za Distrikt i da je potrebno stvoriti uslove za povratak dijaspore na ovo područje i BiH s ciljem uključivanja u društvene ili privredne tokove.

„Znamo da danas mladi odlaze iz BiH i prema podacima ekonomski razlozi su na četvrtom mjestu i ti razlozi mogu biti prepreka i onima koji se žele vratiti na ove prostore. Glavni razlog današnjeg stanja jeste politička stabilnost i na nama kao predstavnicima vlasti jeste da osiguramo stabilno političko okruženje, vladavinu prava i pravnu sigurnost. Očekujem zaključke s ovogodišnjeg Biznis foruma kako bismo stvorili preduslove dijaspori i onima koji žele investirati u Distrikt“, kazao je Milić.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić, koji je kazao da se nada da će 3. Biznis forum ponuditi konkretna rješenja i da će se do sljedećeg foruma dobiti formirani projekti.

„Dijaspora je sakupila dovoljno znanja i iskustva i spremni su doći da zajedno s nama nastave graditi BiH. Nadam se da ćemo na ovom forumu doći do konkretnih rješenja i da ćemo se sljedeće godine vidjeti s već oformljenim projektima i imati značajne uspjehe iza sebe“, kazao je Domić.

Direktor Biznis foruma Damir Bulčević kazao je da Biznis forum ima za cilj da na jednom mjestu okupi akademsku i privrednu zajednicu kao i vladajuće strukture te strane i domaće investitore.

„Tema Foruma je dijaspora i mi ćemo kroz jedan film pokazati pozitivne prakse Distrikta i osobe koje su se vratile u Brčko i pokrenule biznis. U okviru Foruma prezentovat će se i strategija za saradnju Brčko distrikta BiH s dijasporom, koja je još u nacrtu. Ovo će nam biti izuzetna prilika da uključimo što više mišljenja kako bismo donijeli što bolje zaključke i kako bismo u budućnosti imali kvalitetnu saradnju s dijasporom“, kazao je Bulčević.

Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, u svom obraćanju naglasio je da je Distrikt pogodna oblast za investiranje i da saradnja s iseljeništvom može samo doprinijeti boljoj razvijenosti.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovala je i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i Steliana Nedera, predsjednica UNDP-ja u BiH, koje su kazale da Distrikt posjeduje veliki potencijal, ali da je pored toga potrebno, kako u ovoj lokalnoj zajednici tako i na nivou BiH, formirati još bolje pogodnosti za one koji iz dijaspore žele poslovati na ovim područjima.

Povodom 3. Biznis foruma sinoć je organizovan i koktel dobrodošlice u svečanoj sali brčanske Vijećnice.

Biznis forum organizovan je uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, u saradnji s projektom „Dijaspora za razvoj“ – projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), uz tehničku podršku Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH kao i podršku Ekonomskog fakulteta u Brčkom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz Vlade Brčko Distrikta.

Related posts

Federacija BiH ukida aerodromske takse: Ubuduće jeftinije avionske karte

Editor

Evropska farma u srcu BiH: Lactalisu isporučuju pola miliona litara mlijeka

Editor

Putarina: Evo gdje se u evropskim zemaljama plaća kešom a gdje vinjetom

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment