Moj stav

Zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje: Bošnjaci će biti dio kosovske vlade

banner

– Nova Vlada Kosova će, po svoj prilici, biti sačinjena od dviju pobjedničkih partija Vetvendosje – LDK. Svakog se dana dešavaju promjene vezane za dodatnu kombinaciju partija sa njima, što u poziciji, što u opoziciji. Glasovi se i dalje broje, vidjet ćemo kraj. Kazala je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ Duda Balje, zastupnica u Skupštini Kosova, komentirajući proces formiranja vlasti na Kosovu.
– Bošnjaci će definitivno biti dio Vlade, o podjeli funkcija još ništa konkretno nismo pricali – kaže Balje.

Daj šta daš

Nakon sastanka s Emanuelom Makronom Hašim Tači je izjavio da je “Kosovo spremno za mirovni sporazum sa Srbijom”. Hoće li Aleksandar Vučić i na koji način priznati Kosovo?
– Vučić svojim izjavama polako sprema Srbiju i njen narod na činjenicu da su Kosovo nepovratno izgubili. Davao je prostora “pazaru daj šta daš”, mada je i to vrlo diskutabilno. Prekrajanje granica može biti vrlo opasno kako za reakcije građana Kosova, tako i kao presedan za ostale države koje imaju slične probleme.

Nedavno se izjavili da su „Srbi svjesni da su izgubili Kosovo te da ne vjerujete da postoji ijedan normalan Srbin koji bi ušao u rat za teritoriju koja je davno izgubljena…“. Na osnovu čega toga smatrate?
– U mandatu iza sebe obavljala sam funkciju predsjednice parlamentarne komisije za ljudska prava, srela sam i imala sastanke sa velikim brojem Srba na Kosovu koji su spremni na zajednički život sa svima, okupirani svakodnevnim zivotnim problemima apsolutno su nezainteresovani za otvaranje bilo kakve vrste konflikta.
Radikalni stavovi Beograda i njihove politike prema Kosovu njima pravi problem jer im se ne uklapa u normalan život koga vode, naći balans za njih je vrlo teško. Svako od njih uvijek ponavlja isto: “Samo hoćemo da normalno živimo”. Pritisci im stvaraju averziju prema politici i političarima i vrlo se često ograđuju od svega.

Vesna Pešić je nedavno izjavila da Vučić želi napraviti „malu veliku Srbiju“, sa četiri srpske općine na Kosovu i Republikom Srpskom? Kako to komentirate? 
– Želje su jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugačije. „Velika Srbija“, „velika Albanija“ su planovi malih ljudi.

Krvavi sukob

Koristi li Beograd bh. entitet Republiku Srpsku u političkoj trgovini vezanoj za priznavanje Kosova?
– Pokušava, uvijek kada za to ima priliku. Ali, tu postoji razlika. Kosovo je država nastala na krvi nevinih ljudi, a RS nastala iz nužde da se zaustavi krvavi sukob, i stvorena je na temeljima genocida u Srebrenici. Različito, a opet vrlo slično.

Može li se uopće povući paralela između Kosova i RS?
– Ne može. Republika Srpska ima Miorada Dodika koji je u suštini mnogo štete nanio i samim Srbima na Kosovu i stavu kosovskih političara prema Srbima. Dodik je, kao primjer, najveći krivac raspadu ideje formiranja asocijacije srpskih opština na Kosovu.

RS kao medalja za zločin

Milorad Dodik stalno poziva na otcjepljenje RS i pripajanje Srbiji, tvrdeći da ako ima pravo Kosovo, da ima pravo i RS… Kako to komentirate?
– Ne! Republika Srpska je nastala kao rezultat etničkog “čišćenja”, genocida u Srebrenici. Ona je nastala kao medalja za zločin. Sa druge strane, kosovsko stanovništvo bilo je izloženo etničkom “čišćenju”, kako bi Srbija sebi obezbijedila mir i stabilnost na tom dijelu eritorije, koje je bilo autonomna pokrajna.

Ne osjećam se kao „seks-simbol“, ali sam tu perecepciju okrenula u svoju korist

Novinari Vas često nazivaju „seks-simbolom Skupštine Kosova”? Osjećate li se kao „seks–simbol“? Kako je ženi koju tako javnost percipira baviti se politikom?
– Ne, taj naziv je percepcija nekoliko novinara, u početku mi je smetalo, a kasnije ne, jer sam uspjela da tu non-stop novinarsku pažnju okrenem u svoju korist kroz vrlo lako promoviranje mog političkog angažmana i ozbiljnog posla kojim sam se bavila po sistemu: “Ako ne možeš da ih pobijediš, pridruži im se.”
Ako znate svoje ciljeve, ako ste uporni i odlučni, ne bude mnogo teško. Svaka godina iskustva u politici nauči vas da budete jaki kada treba, bezobrazni kada je potrebno, fini s finima, drski s nekulturnima. Naravno, volim komplimente i dijelim ih na one iskrene i na one u mom poslu interesne, politika vam je to.

Fahir Karalić / Avaz.ba

Related posts

ČETVRT STOLJEĆA OD GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI

Editor

Sergej Lavrov: SAD i pojedini njihovi evropski partneri namjeravaju da uvuku BiH u NATO

Urednik BiH Info Desk

KLASIČNO ROBLJE 21. VIJEKA : DUBIČANI NA POSAVSKOM KORIDORU

Leave a Comment