BiH dijaspora Najčitanije

Srpska pravoslavna crkva protivi se izgradnji spomenika “Srebrenica monument” u Rotterdamu

banner

Iako su po strani skoro svih bosanskohercegovačkih inicijativa i akcija u Kraljevini Holandiji, ne pojavljuju se na proslavama Dana državnosti Bosne i Hercegovine i drugih prigodnih datuma, Srpska pravoslavna crkva (SPC) i srpska udruženja u kojima participiraju Srbi porijeklom iz Bosne i Hercegovine u zemlji tulipana prvi put su prije dvije sedmice jedinstveno istupili u jednoj inicijativi koja se tiče bh. zajednice u Holandiji.

Povod je bio već ozbiljno razrađena, čak i politički široko podržana ideja za “Srebrenica monument”, spomenik koji bi se sagradio u Rotterdamu a čime bi se trajno obilježilo sjećanje na genocid nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Projekat je u Općinskom vijeću Rotterdama 9. jula ove godine pokrenula partija “DENK”. Riječ je o stranci koja okuplja uglavnom tursku manjinu u ovoj zemlji, a od posljednjih općih izbora ima i tri predstavnika u državnom parlamentu (Tweede kamer). Gradska skupština je podržala projekat zastupnika Yigit, a on je isprovocirao SPC i srpska udruženja koja okupljaju bosanske Srbe u ovoj zemlji da zajedničkim pismom općinskim vlastima istupe protiv ove ideje nudeći vlastiti prijedlog na temu “Srebrenica monument”.

“Krvavi rat nakon raspada Jugoslavije posebno je pogodio Bosnu i Hercegovinu. Tri etničke grupe, bosanski muslimani/Bošnjaci, bosanski Srbi i bosanski Hrvati, u međusobnom sukobu 1992-1995. bile su međusobno sukobljene a tom prilikom počinjeni su zločini na svim stranama. Zato se protivimo formiranju slike o Srebrenici koja se provlači u zahtjevu partije “DENK” od 9. jula, dok pažnje za stradanja drugih etničkih grupa nema. Kao posljedica rata u Bosni i Hercegovini, koji je jos svjež u sjećanju, sada je Bosna i Hercegovina jedno podijeljeno društvo u kojem tri najveće etničke grupe više žive jedni pored drugih nego zajedno.”

U pismu se još negira postojanje “Holandsko-bosanske zajednice” u Holandiji, kako stoji u parlamentarnom prijedlogu stranke “DENK”, već da su u pitanju zasebne etničke grupe koje kao takve i djeluju i nastupaju.

(…) “Zato smatramo da je u provođenju prijedloga o gradnji “Srebrenica monumenta” kolegij gradonačelnika i gradska vlada obavezno trebao uzeti u obzir učešće i predstavnika bosanskih Srba i bosanskih Hrvata. Najveća koncentracija Srba, među kojima i bosanskih Srba je upravo u regiji Rijnmond (Rotterdam) i zato savjetujemo kolegij gradonačelnika da u predstojeće razgovore uključe i druge etničke grupe porijeklom iz Bosne i Hercegovine.”

Na kraju pisma, potpisnici ove molbe ističu da gradnja spomenika isključivo za žrtve Srebrenice ne vodi pomirenju između etničkih grupa porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Holandiji, pa nude i rješenje.

– Mi podržavamo inicijativu da, ako općina Rotterdam već misli graditi spomenik za žrtve rata u Bosni i Hercegovini, da to bude u širem smislu, za sve žrtve rata iz bivše Jugoslavije, pa da to bude jedinstveno mjesto sjećanja za sve ratne žrtve, neovisno o vjeri ili etničkom porijeklu. Takvo mjesto bi moglo doprinijeti pomirenju među etničkim grupama iz bivše Jugoslavije. Gradnja monumenta isključivo za žrtve Srebrenice doprinijet će upravo suprotnom – daljoj polarizaciji među etničkim grupama iz bivše Jugoslavije koje u Rotterdamu i Holandiji žive u velikom broju, kaže se na kraju otvorenog pisma/molbe predstavnika SPC i srpskih udruženja u Holandiji, upućenog općinskim vlastima Rotterdama.

Pismo su na memorandumu Zapadnoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne parohije Svete Trojice Rotterdam potpisali:

– Vojislav Bilbija, rektor, vladika Svete pravoslavne parohije “Svete trojice”, Rotterdam
– gospođa N. Čanak, predsjednica Srpskog kulturnog društva “Vuk Karadžić”, Rotterdam,
– gospodin M. Vukas, predsjednik Srpskog omladinskog prijateljstva (SOP) Rotterdam,
– gospodin M. Barjaktarović, predsjednik Srpskog kulturnog i informativnog centra “Stefan Nemanja” iz De Meerna i
– gospođa C.J.M. Grbić-Buddingh’, predsjednica Srpskog informativnog i kulturnog centra u Arnhemu.

Pripremio: Alosman Husejnović

 

Related posts

(Video) Sydney – Uz protekli Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Svečano i akadamski

BHD Info Desk Administrator

Ambasadorica Kanade u BiH Isabelle Poupart posjetila Memorijalni centar Potočari

Filmska ispovijest mlade Tuzlanke: Zašto sam napustila BiH i otišla u Njemačku

Editor

Leave a Comment