Sport

Bokseri iz BiH neće na Olimpijske igre jer nemaju novca?!

banner

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je iznjedrila jednog Marijana Beneša, profesionalnog prvaka Evrope u boksu, Antun Josipović je bio zlatni na Olimpijskim igrama, Almedin Fetahović je iz rova tokom ratnih godina otišao na Mediteranske igre i donio medalju, a bilo je još dosta onih koji su dokazivali koliko je boks blizak Bosni i Hercegovini.

Ima i danas ova država potencijal među bokserima, možda ne za svjetska odličja, ali svakako postoje momci koji zaslužuju priliku, jer bez prilike ne mogu ni pokazati šta znaju.

Najbolje su to pokazale nedavne Balkanske igre kada je Džemal Bošnjak postao prvak Balkana, u veoma jakoj konkurenciji, ali čini se da ni to nije probudilo one koji trebaju.

Prema trenutnom stanju, Bosna i Hercegovina će biti jedina država u kojoj postoji boks, a koja neće omogućiti svojim sportistima da se nađu na Olimpijskim igrama. Jednostavno, oni nemaju novac za odlazak na kvalifikacioni turnir u London, piše Dnevni avaz.

– Zaista je ovo situacija koja se može nazvati tužnom. Od osam takmičara koje bismo mogli prijaviti, sigurno bi njih četiri ili pet moglo izboriti plasman na OI, ali u nezavidnoj smo situaciji. Imali smo podršku s lokalnog nivoa, ali država je jednostavno zaboravila na ovaj olimpijski sport. Teško je da će ovako skupe kvalifikacije neko do boraca moći sam finansirati – kaže Almedin Fetahović, selektor seniorske reprezentacije BiH.

Prema nezvaničnim proračunima, za jednog člana ekspedicije, a to se odnosi na takmičare i trenere, po osobi bi bilo potrebno izdvojiti minimalno 5.000 KM, a taj novac jednostavno nemaju.

Džemal Bošnjak je na Balkanskom prvenstvu, koje se održavalo u Turskoj u finalu savladao domaćeg borca. Primjera radi, Boskerski savez Turske ima budžet od 15 miliona dolara. Nije im to bilo dovoljno da uzmu zlato ispred bh. borca.

Related posts

Velež priprema donatorsku ‘Crvenu noć’

BHD Info Desk Administrator

Džanan Musa nakon sinošnje operacije u indukcionoj komi, trenutno nije životno ugrožen

BHD Info Desk Administrator

Faruk Hadžibegić bogatiji za 280 000 eura

Leave a Comment