Društvo

Ustavni sud BiH spriječio pokušaj Dodika da otme imovinu države Bosne i Hercegovine

banner

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na danas održanoj 117. plenarnoj sjednici svojom odlukom spriječio novi pokušaj nasrtaj institucija RS na državnu imovinu.
Naime, na osnovu zahtjeva sedam delegata Vijeća naroda RS-a, osporeni su određeni članove dva zakonska rješenja koja je ranije usvojila Narodna skupština RS-a.

Apelacija za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, kojim je propisano da predmetno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS-a, je prihvaćena i Ustavni sud BiH je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o, navodi se u odluci, isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.
Isti je slučaj i sa Zakonom o unutrašnjoj plovidbi RS-a, odnosno članu 2, tačke (11), (12), (20) i (21), članu 4, članu 6. stav (2), člana 8. stav (1) alineje 1) i 2), članu 10, članu 15. stav (2), članu 24, članu 25. stav (4), članu 28. stav (3), članu 30. stav (1), članu 94. stav (4) i članu 95. st. (1) i (2) tog zakonskog rješenja.
„Ustavni sud BiH je utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu sa čl. I/1, III/3.b) i IV/4.e) Ustava BiH. Prema mišljenju Ustavnog suda, pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi s tim između državnih i entitetskih organa trebaju se regulirati zakonom koji će biti donesen na državnom nivou jer su ta pitanja, prema navedenim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti države BiH“, navodi se u odluci.

BHDINFODESK

Related posts

Srebrenica: Danas dženaza i ukop 33 nevine žrtve genocida

Vic Edina Adilovića: Imala žena tri muža, prvi je bio Crnogorac, drugi iz SDA, treći iz SDP-a…

BHD Info Desk Administrator

Uz Svjetski dan Roma: U BiH Romi se suočavaju s kršenjem njihovih osnovnih prava

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment