Sudski vještak iz Austrije Siradj Duhan povodom „blajburške mise“ uputio otvoreno Pismo Reis ef. dr. Kavazoviću

Cijenjeni Reis ef. dr. Kavazović,

Odgovornost je zadatak da se dogadjaji u sopstvenom domenu odvijaju u pozitivnom smjeru ili da dogadjaji ne prouzrokuju nastanak štete. Rezultat jedne situacije ne prouzrokuje samo odnos prema njoj samoj, već i djelovanje ili ne djelovanje odnosno donesena odluka.

Odgovornost je obaveza stati iza onoga što se dogodilo u domenu sopstvenog djelovanja; uticati na njegov razvoj ili donijeti korektivne mjere za umanjenje nastale štete.

Svjedoci smo dogadjaja povodom „blajburške mise“ u Sarajevu i naročito dogadjaja u Mirogoju na kojem zagrebački imam učenjem dove, aktivnim učešćem na manifestaciji koju su svi antifašisti osudili, ima veliku priliku da postane uzročnikom štete koja je već nanešena bošnjačkom narodu i svim vjernicima. Dodvorljiv pristup rješavanja pitanja, obično završi štetom za okolinu i sopstveni narod.

Hladni vjetrovi pogonjeni ideologijama usmjerenim istrebljenju svega što toj ideologiji ne odgovara bilo da se radi o fašistima, ustašama, četnicima ili isilovcima nisu nikada donijeli dobro čovječanstvu.
Oni koji omogućuju oživljavanje takve ideologije i oni koji takve podržavaju, moraju biti odgovorni za reverzibilni virus zla koji može da nanese štetu ne samo drugome već i onima koji ga oživljavaju.

Pišem Vam kao sin imama. Moj babo,rahmetli, je kao 17-godišnji partizan uhapšen na Igmanu 1943. od strane gestapovaca, predat ustašama i do kraja rata svoju mladost proveo u Jasenovcu. Nakon rata se odlučio da nastavi svoj životni put siromašnih imama i penziju zaradio kao glavni imam opštine Prozor.  Odbio je općinsko namještenje.

Ne samo mom ocu i amidži koji je odlogorovao Mauthausen, već svim žrtvama Srebrenice, Ahmića, Jasenovca i svih drugih stratišta, njima dovu učim.

Spominjati prošlost, a ne imati snage govoriti o sadašnjosti, a naročito o budućnosti je odraz nespremnosti uhvatiti se u koštac s vremenom.


Zagrebački imam je dodirnuo prošlost ne mareći za istinu. Mada je mnogo je istina. Sa jedne strane obale posmatrajući rijeka teče desno, s druge strane posmatrajući teče lijevo, a zajednički nazivnik ta dva iskaza je da rijeka teče u svoje ušće. Omogućiti uliv raznih istina u jedan zajednički nazivnik je imperativ za sve one koji traže mir i dobrosusjedske odnose. Ali dovodeći u pitanje razlike dana i noći, razlike izmedju svjetla i mraka,  govori o nezrelosti ili nespremnosti prihvatiti superiornost dobra nad zlim.

Ako se cijela Evropa iščudjava hrvatskom mazohističkom sentimentu prema režimu NDH, onda nas ne samo da čudi nego i zabrinjava dova zagrebačkog imama. Imajući u vidu stanje Bosne u vrijeme NDH i njenih gradjana pod tim režimom (Jasenovac), poznajući krvava dogadjanja devedestih i novija dogadjanja u kojima Hrvatska kontinuirano ignoriše sve medjunarodne norme oduzimajući prava Bosni gdje god može, moramo se zapitati koja je uloga zagrebačkog imama.


Na Vama je da preuzmete odgovornost, i date jasan znak imamima i svim gradjanima Bosne, Evrope i svijeta na kojoj strani historije stoji islamska vjerska zajednica čiji ste vi prvak.

S poštovanjem

Siradj Duhan

Sudski vještak u Austriji

Beč, 21.05.2020

7 thoughts on “Sudski vještak iz Austrije Siradj Duhan povodom „blajburške mise“ uputio otvoreno Pismo Reis ef. dr. Kavazoviću

 • 22/05/2020 at 13:22
  Permalink

  Nije mi jasno sto od ovakvih polupismenih osoba objavljujete pisma. A cijenila sam vas portal.

  Reply
 • 22/05/2020 at 14:27
  Permalink

  Poruka je jasna, iako mislim da ce reis ovo ignorisati.

  Reply
 • 22/05/2020 at 18:29
  Permalink

  Sudski vještak… iz koje oblasti…etike, je li?… Još jedan koji bi iz daleke Australije, Bosnu da non-stop drži u Drugom svjetskom ratu! Klasičan primjer političkog muljanja u onome što je domen vjere… On će iz etike držati lekciju reisu! Aman.

  Reply
 • 22/05/2020 at 19:18
  Permalink

  Prvo vjestak je iz Austrije clan IZBiH, otac mu bio imam i covjek pita reisa Kavazovica: Ako se cijela Evropa iščudjava hrvatskom mazohističkom sentimentu prema režimu NDH, onda nas ne samo da čudi nego i zabrinjava dova zagrebačkog imama. Imajući u vidu stanje Bosne u vrijeme NDH i njenih gradjana pod tim režimom (Jasenovac), poznajući krvava dogadjanja devedestih i novija dogadjanja u kojima Hrvatska kontinuirano ignoriše sve medjunarodne norme oduzimajući prava Bosni gdje god može, moramo se zapitati koja je uloga zagrebačkog imama.

  Reply
  • 23/05/2020 at 22:20
   Permalink

   ovo je dovoljno za otvorit oci.Ali Bosnjo spava dubokim snom dok drugi Bosnu cerupaju

   Reply
 • 23/05/2020 at 22:22
  Permalink

  ovo je dovoljno za otvorit oci.Ali Bosnjo spava dubokim snom dok drugi Bosnu cerupaju

  Hrvatska kontinuirano ignoriše sve medjunarodne norme oduzimajući prava Bosni gdje god može, moramo se zapitati koja je uloga zagrebačkog imama.

  Reply
 • 23/05/2020 at 22:24
  Permalink

  Ulogu Kardinal Puljica prepoznati vise nije tesko.Cuti SDA cuti IVZ cuti Reis Kavazovic .
  Jeli cutanje ujedno i odobravanje pitanje je svih pitanja?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit us on Facebook