BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 77/ 205: ALIJI NIJE DO SMIJEHA

banner

Neki dan ostao trag da je zvao Alija Ohranović. Prezime znano, ali lika ne mogu sjetiti. Vjerovatno neki razlog- pozovem. Jedva prepoznao- nekadašnji poslovodja zvorničke radnje „Lovac“, brat renomiranog donjepodrinjskog fudbalskog trenera Muje.

U Berlinu je, a samoća je muka pogolema. Pogotovo kada je ostao bez supruge Fatime.  Proveli zajedno preko pola vijaka. Ćerka Maisa u Tuzli, jedanput godišne posjeti. Sve prohujale godine grdnog nemira i jedva nekako dobio stalnu boravišnu dozvolu. Razlog što je samo dva puta išao u Bosnu, plus visok invaliditet. Hajrudin Hadzić najviše pomogne, a raduje se kada svrate Mensur Hadžiefendić, Alija Hadžiosmanović, Jasna Sikirić i njen „Braco“ dok je bio ziv.

Pa će se utrefiti isti dan da Nešad Kujundžić postavi fotos iz Srebrenice za vrijeme davne utakmice „Guber“- „Drina“. U centru sa burazom, slijeva prepoznajem Mujinu Dragicu. Medju onima koje sam rado sretao u rodnom gradu.

Kažem Aliji da se malo nasmiješi za fotos. „Kako da se smije kada mu nije do smijeha!“. Isto onomad u Bergenu odbrusio pisac Enes Topalović. Ovakve „slučajeve“ lako rješavam- Aliju kroz razgovor „naveo“. Okrenem na vremena kada se silk prodavao na „metar“. Za dječije pecaljke dva, a za omanji stručić minimum deset metara. Malo smo „vježbali“ i biii neke naznake osmjeha.  

A nije baš ni meni do smijeha kada zadjem u sjećanja. Kod njega kupio prvi „teleskop“, francuske proizvodnje, lagan kao perce. I da bude sve cakum- pakum, Hasan Nedžibović iz Minhena donjeo čuvenu ribarsku mašinicu Dam, Quick finesu 110. Za vrijeme rata pribor „dobio noge“ sa svim ostalim. Dodatni razlog što sam izgubio volju da na Drini „zabacim“. Ipak završismo sa malo vedrine- lijepo ispričasmo nakon toliko godina.  

P.S. 

Drugi i treći fotos s početka 60-tih. Dio panorame Zvornika. Most, centar i Vratolomac se ne vide. Poviše s lijeva bjelkast pravougaonik- jesu/nisu temelji naše nove kuće? A ovih dana moguće završnica jedne velike drame i o tome u narednoj kolumni…            

Panorama Zvornik/Foto: Arhiv S.H.
Zvornik 60-tih/ Foto: Arhiv S.H.

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 58/ 205: DRAMA ZA STRUKU

BHD Info Desk Administrator

Na vrijeme počelo glasanje u Švicarskoj

Editor

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 73.

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment