BiH dijaspora

New York: Zbog poštivanja mjera socijalne distance, Bajram namaz u dvije grupe

banner

Usljed pamedmije Coronavirusa – COVID19, uz predviđene zdravstvene mjere i socijalnu distancu Bošnjaci u New Yorku klanjali su Kurban bajrama na više lokacija.

Članovi Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku, koji je smješten u Astoriji, zbog poštivanja mjera socijalne distance obavili su klanjanje Bajram namaza u dvije grupe.
Od sabahskog namaza, zatim vrlo interesatan vaz sa važnim nasihatima poštivanja države, institucija, IZ, lidera, kao i međusobnog poštovanja i uvažavanja, zatim hutbe i klanjanje bajramskih namaza, predvodio je imam u ovom centru Idriz-ef. Budimlić.

Generalna preporuka je bila da vjernici sa maskama i sedžadama dođu neposredno prije predviđenog klanjanja namaza, drže distancu, da se ne grle i rukuju. Nakon obavljenog namaza i hutbe da se raziđu, i na taj način sačuvaju druge od sebe, i sebe od drugih.

akufski objekti Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, Ali-pašina džamija u Astoriji i Bošnjački islamski kulturni centar na Richmond Hillu, ostali su zatvoreni. Prema riječima odbora, tako su preporučili doktori sa kojima su imali konsultacije. Članovi ove zajednice pozvani su da u džematu klanjaju bajram namaz na bošnjačkoj zemlji, na kojoj je smješten Islamski centar u Monticellou, udaljen na nekih sahat i tridestak minuta od New Yorka.

Bajram namaz u dvije grupe/Foto: B.net

Iako je prijethodno večer padala obilna kiša, pa sve do jutarnjih sahata, ipak pred zakazano vrijeme klanjanje bajrama namaza, kiša je prestala. Tako da su hutba, klanjanje bajrama i predviđeni bajramski program obavljen vani na meraji.

U bajramskom programu su učestvovali hafiz Hako-ef. Omeragić, hafiz Mohamed-ef. Motawi, Nermni-ef. Huseinović i Ernad-ef. Husović, kao i predsjednik odbora h. Smajle Srdanović.

U Bošnjačko-američkom centru zajednice u New Jerseju, također je klanjan bajram namaz koji je predvodio Fuad-ef. Šabović.

Kurban bajram je klanjan i u sandžačkoj zajednici Bošnjački islamski kulturni centar u Astoriji.

S obzirom na zdravstvenu situaciju u New Yorku i New Jerseyu, članovi ovih zajednica svoje kurbane su uplatili putem Islamske zajednice i drugih organizacija koje su se ponudile da budu na raspolaganje i podijele krubansko meso onima kojima je najneophodnije.

Bajram šerif mubarek olsun!

Autor: B.net

Related posts

Raskošna bajramska svečanost u Australiji

Editor

Emir Spahić među žrtvma velike poreske prevare u Španiji

Bosanka najbolja nastavnica u švedskom Jonkopingu

Editor

Leave a Comment