Biznis

Uspješno poslovanje Triglav Osiguranja Sarajevo u devet mjeseci ove godine

banner

Grupa Triglav je ovogodišnji devetomjesečni period završila s dobiti prije oporezivanja u visini od 64,5 miliona eura. Uzmu li se u obzir predviđene prilike do kraja godine, u Zavarovalnici ocjenjuju da će da ostvare godišnji plan. Konsolidovana fakturisana bruto premija osiguranja iznosila je 777,1 milion eura, što je 8 % više nego u istom periodu prošle godine. Bruto iznosi šteta povećali su se za 5 % na visinu od 467,4 miliona eura kao posljedica povećanja osiguravajućeg portfolija i učestalosti štetnih događaja u odnosu na prošlu godinu. Kombinovani količnik Grupe Triglav ostaje povoljan (95,3 %) i na nivou je njegove prosječne ciljne vrijednosti za strateški period. Grupa je u zahtjevnim prilikama na tržištima kapitala uspješno upravljala finansijskim investicijama u vrijednosti od 3,1 milijarde eura i to sve u skladu sa svojom relativno konzervativnom investicijskom politikom. Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, je u devet mjeseci tekuće godine zabilježilo rast premije za 6,3 % u odnosu na isti period 2016. godine.

Grupa Triglav  je devet mjeseci 2017. godine završila s dobiti prije oporezovanja u visini od 64,5 miliona eura (prošle godine 67,5 miliona eura) te s neto dobiti u visini od 52,3 miliona eura (prošle godine 53,6 miliona eura).

 S obzirom na isti period prošle godine Grupa Triglav  je ostvarila rast premija od 8 % (777,1 milion eura). Rast premije ostvaren je u sva tri segmenta osiguravajuće djelatnosti. Premija osiguranja imovine povećala se za 8 %, kod životnih osiguranja za 3 % te zdravstvenih osiguranja za 14 %. Grupa je na svim svojim tržištima ostvarila rast premija i to na slovenačkom tržištu taj je rast u prosjeku iznosio 7 %, a na tržištima izvan Slovenije 11 %. U 2017. godini situacija na tržištima osiguranja postepeno se poboljšava, ali ostaje agresivna cjenovna konkurencija.

Grupa Triglav je fakturisala 5 % viši bruto iznos šteta (467,4 miliona eura). Više štetnih događaja posljedica je povećanog osiguravajućeg portfolija i veće učestalosti šteta, ali i masovnih štetnih događaja. Tih je u 2017. godini bilo više no prošle godine. Njihova ukupna vrijednost u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 25 miliona eura (prošle godine je u čitavoj godini iznosila 19 miliona eura). Usprkos povećanju količnika šteta kombinovani količnik Grupe ostaje povoljan te je iznosio 95,3 % (prošle godine 95,0%), što je na nivou njegove prosječne ciljne vrijednosti za strateški period.

Grupa je krajem septembra 2017. raspolagala s 3,1 milijardom eura finansijskih investicija. U situaciji kad su niske kamatne stope, zbog kojih su u poređenju s prošlom godinom realizovani niži prihodi od kamata, investicijama se uspješno upravljalo. Gledano kroz vrijednost prinosi od finansijskih investicija ostali su na prošlogodišnjom nivou i to prvenstveno zbog više dobiti od prodaje finansijskih investicija .

Baš kao i prošle godine i u 2017. godini obje kreditne agencije, S&P Global Rating i A.M.Best, dale su Grupi Triglav  iste visoke kreditne rejtinge »A«, sa stabilnom srednjoročnom prognozom. Agencije su kod toga naglasile konstantnu profitabilnost poslovanja posljednjih godina, vodeći položaj na tržištu, finansijsku stabilnost Grupe, dobru zaštitu kroz reosiguranja i odgovarajuće upravljanje rizicima.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je rekao: »Naše poslovanje je u devet mjeseci ove godine bilo profitabilno i bezbjedno, Grupa je finansijski stabilna, što potvrđuju i visoki kreditni rejtingi. Na tržištima kapitala ostaju zahtjevne prilike, a uz sve to ove godine imamo povećani broj masovnih štetnih događanja. Uzimajući u obzir predviđene prilike za odvijanje poslovanja do kraja godine, ocjenjujemo da ćemo realizovati naš godišnji plan. U 2017. nastavljamo ili počinjemo sprovoditi aktivnosti u pravcu smjernica naše strategije za period 2017-2020. U središtu naše aktivnosti su klijenti te s obzirom na njihove potrebe i posebnosti na pojedinačnim tržištima prilagođavamo i razvijamo svoju ponudu i prodajne kanale. Na svojim tržištima investiramo u dijelove osiguravajuće djelatnosti na kojima očekujemo najveći stepen rasta. Tako smo ove godine ušli na tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Bosni i Hercegovini te na makedonsko tržište životnih osiguranja. Ubijeđen sam da su predanost i energija tima Grupe Triglav garancija da ćemo uspješno da ostvarimo ciljeve koje smo si postavili.«

Grupa Triglav na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine

Devet mjeseci ove godine Triglav Osiguranje Sarajevo je fakturisalo 16,9 miliona eura (33,1 miliona KM) premije osiguranja, što je za 6 % više u odnosu na isti period godinu ranije. Veći rast premije Društvo je ostvarilo u segmentu životnih osiguranja, 21% premije više nego prošle godine. Društvo je popravilo  kombinovani količnik, koji je jedan od ključnih pokazatelja uspješnosti poslovanja u osnovnoj djelatnosti.

Direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović, je ovim povodom izjavio:  “Devet mjeseci je završeno kvalitetnim rastom premije kao posljedice intenziviranja aktivnosti u segmentu prodaje. Fokusirani smo na potrebe klijenata za što boljom ponudom i efikasnom isplatom šteta. Ostvarili smo rast i u segmentu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Aktuelna je akcijska ponuda dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za cijelu porodicu sa gratis pokrićem gripe i akutnih infekcija gornjih disajnih organa, uz dodatnu pogodnost – kućna posjeta pedijatra.“

Related posts

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana info sesija USAID projekta „Dijaspora Invest“

Editor

Investitori zaobilaze RS: Strane investicije u ovaj entitet deset puta manje nego u Federaciju BiH

BHD Info Desk Administrator

Multimilijarder Richard Branson otvorio kompanija u Tuzli

Leave a Comment