BiH dijaspora

Ugodan život u dijaspori zamijenili školom šaha

banner

Velimir Remetić, koji je dugi niz godina života i rada proveo u Švajcarskoj i SAD, odlučio je da sa suprugom Snežanom, rođenom Beograđankom, nakon penzionisanja doseli u Trebinje, gdje su ponovo pokrenuli rad nekadašnjeg Šahovskog kluba “Leotar” i okupili tridesetak polaznika.

“Nas dvoje smo dugo razmišljali kako da oplemenimo penzionerske dane, ali i da damo doprinos postojbini mojih predaka, koji su iz Nevesinja i Gacka, tako da smo se odlučili za ulaganje u školu šaha, prije svega za djecu. Ovo je i sport i vještina koja oplemenjuje, a i ja sam sam kroz šah doživio vrlo lijepe i korisne stvari”, kaže Velimir za “Nezavisne”,  koji je u Švajcarskoj radio kao prevodilac sa njemačkog na balkanske jezike.

On je više od 50 godina u šahu i majstorski je kandidat.

Svjestan da se na svim kontinentima šah jednako igra i da se “šahom jednako komunicira na svim stranama svijeta”, Velimir nesebično pomaže razvoj ove plemenite vještine kod trebinjske djece, kako bi i oni, kako kaže, u budućnosti bili građani svijeta i naučili se razmišljati na šahovski mudar način.

Do sada su Velimir i Snežana u ovaj projekat uložili desetine hiljada maraka, bez ličnih benefita i sopstvenog profita, jer, iako su se u početku bavili mišlju da pomažu socijalno ugroženim kategorijama, odlučili su se za šah, a planiraju uložiti još i više.

Osim domaćih šahovskih stručnjaka, koji su potekli iz nekadašnjeg Šahovskog kluba “Leotar”, planiraju angažovati i jednog profesionalnog trenera sa sertifikatom FIDE.

“Kada sam živio u Dalasu, gdje je funkcionisala jako dobra šahovska škola, susreo sam se sa jednim fenomenom, u kome IT stručnjaci prate djecu koja treniraju šah i tu traže talente i svoje buduće stručnjake, tako da sada imaju već nekoliko generacije tih mladih stručnjaka koji su otkriveni preko šaha. I naša škola šaha mogla bi biti samo jedan od načina da se u smislu otkrivanja njihovih talenata potpomognu na ovaj način, a da ne govorimo o činjenici da ih šahovski klub odvaja od kafića, kladionica, gledanja nakaradnih programa na televiziji, kao što su rijaliti programi i slično”, priča nam Velimir.

Zasad je u trebinjskom Šahovskom klubu “Leotar” oko 35 polaznika, podijeljenih u tri kategorije, djeca početnici, oni koji su već ovladali pravilima igre, a u trećoj grupi su oni koji već igraju turnire i takmiče se. Polaznici plaćaju simboličnu cijenu.

Mališani, poput učenika osnovnih škola Marije Grubačić (12) i Jovana Perišića od svega sedam godina, kao i srednjoškolci kao što je Miodrag Vidačić (18), kažu da ih šahu privlači neograničenost mogućnosti u ovoj igri.

Vesna Duka

BHDINFODESK

Related posts

Protekle godine naša zemlja na odlasku vlastitog stanovništva zaradila preko 3,5 miliona KM

BHD Info Desk Administrator

Zbog migracije mladih, Zapadni Balkan svake godine gubi više milijardi eura

Editor

Sarajevo: Bosna International Forum predstavio servis za dijasporu

Editor

Leave a Comment