BiH dijaspora

BHDINOFDESK I BOSNIA APPEAL – BAJRAMSKA ČESTITKA: Podjelimo radost Kurban-bajrama i sa našim komšijam i sa našim susjedima

Medijska agencija BHDINFODSEK  i humanitarna organizacija Bosnia Appeal iz Birminghama, svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini i dijaspori, uputila je  čestitku povodom Kurbana bajrama.

 Bajram je praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva, praznik koji nas uvijek iznova podsjeća da širimo uzajamno uvažavanje, sklad i toleranciju.

 Muslimani Bosne i Hercegovine, dijaspore  i cijelog svijeta od utorka slave Kurban- bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Kurban- bajram je, u muslimanskoj kulturi, događaj koji traje četiri dana meseca zulhidže, i on je vezan za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Zvanično nastupa nakon klanjanja bajram-namaza, poslije toga slijedi  tradicionalni bajramski doručak, a zatim i klanje kurbana.
Kurbansko meso obično se dijeli komšijama, siromašnima i rodbini. Simbolika Kurban-bajrama je socijalni aspekt, jer se naročito vodi briga o najugroženijim kategorijama društva.

Običaj je da se u dane Kurban-bajrama  pripremi bogata trpeza, obavezno se posjećuje rodbina, komšije i prijatelji, a oni najmlađi se daruju tzv. “bajrambankama”.

Dani Bajrama su vrijeme radosti, veselja i druženja prijatelja i familije. Bajram namaz klanjan je u svim džamijama u BiH u utorak u 6.35 sati. Zvanično, Bajram završava u petak  nakon ikindije namaza.

 Vjerski praznici uvijek su dobra prilika da se podsjetimo vrijednosti koje svi zajedno u Bosni i Hercegovini i dijaspori treba da čuvamo – miran i skladan život pripadnika svih vjera i nacija, kako bi generacije koje dolaze živjele u slozi i različitostima koje predstavljaju bogatstvo svakog sekularnog  društva. Podjelimo radost Kurban-bajrama i sa našim komšijam i sa našim susjedima.

 

Bajram šerif mubarek olsun!

 BOSNIA APPEAL & BHDINFODESK  TEAM

—————————————————————————

NIJE ZGOREG ZNATI ŠTA ZNAČI PORUKA: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Bajram šerif mubarek olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram.

A da li znate šta znači?

Riječ bajram je perzijskog porijekla, a na turskom znači praznik.

Riječ šerif, koja je arapskog porijekla, na turskom znači čestit

Blagoslovljen znači riječ mubarek na turskom, riječ je inače arapskog porijekla.

Olsun na turskom znači “neka bude”.

To znači da čestitka – Bajram šerif mubarek olsun zapravo znači – Neka ti je blagoslovljen čestit praznik.

Kada odgovorite – Allah razi olsun, znači da ste rekli – neka Allah bude zadovoljan tobom.

 

Bajram šerif mubarek olsun!

Related posts

Američki profesor Ismar Volić: Đaci se moraju naučiti da riješe stvarne probleme

Editor

Oglasio se smijenjeni muftija Osman ef. Kozlić: Zamolio Allaha da ga zaštiti od zulumćara

Editor

Komemoracija u Canberri: 11. jula sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment