BiH dijaspora

U nedelju svečano otvarenje Islamskog kulturnog centra Bošnjaka i džamije u Majncu

banner

Islamski kulturni centar Bošnjaka i džamija u Majncu veleljepna je građevina s munarom i kubetom čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 miliona eura, a centralna svečanost otvarenja planirana je za 15. septembar.

Za šest godina, koliko je trajala izgradnja džamije i centra, učestvovalo je 1.108 vakifa i donatora s novčanim prilozima i više od 50 osoba s materijalom. Najvećim dijelom bile su to džematlije s novčanim prilozima i prijatelji iz drugih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, dijaspore i Bosne i Hercegovine.

NaSpecijalni gost na  otvoranju će biti i reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović koji će sutra predvoditi i džuma-namaz u ovoj džamiji.

Uz to, očekuju se 5.000 ljudi, a na svečanost su pozvani visoki predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Njemačke i Bosne i Hercegovine, među kojima i Majkl Ebling (Michael), gradonačelnik Majnca.

Vrijednost džamije i centra procjenjuje se na 2,5 miliona eura.

BHDINFODESK

 

Related posts

VM BiH: Aerodrom Sarajevo otvoren naredna dva dana za povratak bh. državljana iz Britanije i Švedske

BHD Info Desk Administrator

IGK – Pismo Viktoria univerzitetu u Australiji povodom sramnog ukljanjanja iz nastavnog procesa sadržaja o genocidu u BiH

BHD Info Desk Administrator

Umjetnik Hektor Morić rodni Pariz želi zamijeniti Sarajevom

Leave a Comment