BiH dijaspora

Minneapolis: Sarajlije odale počast ubijenom George Floydu

banner

Afroamerikanac George Floyd umro je 25. maja 2020. u Powderhornu, naselju južno od grada Minneapolisa u državi Minnesota nakon što mu je policajac Derek Chauvin preko devet minuta koljenom pritiskao vrat. Nakon video snimka ubistva, taj slučaj izazvao je proteste po SAD-u i cijelom svijetu.

Minneapolis/mjesto ubistva George Floyda/ Foto: Nedim Runda

Mjesto ubistva George Floyda postalo je svojevrsni “memorjalni centar” na koji svakodnevno dolaze građani da isakažu svoju solidarnost sa ubijenim Floydom i zatraže pravdu za njega i sve slične slučajeve u svijetu. Međju njima kako kažu u ime Bosne i Hercegovine svoje neslaganje sa takvim postupcima američke policije iskazali su i Sarajlije braća Edin i Nedim Runda koji su položili cvijeće na to već kultno mjesto. O tome kako je proteklih dana izgledalo u Minneapolisu za agenciju BHDINFODESK Nedim Runda kaže: ” Proteklih dana bilo je strašno, demonstracije su bile žestoke i vlada je uvela policijiski sat, kako bi ih suzbila. Po mom mišljenju zahvaljujući tome da su za ubistvo George Floyda uhapšeni i zvanično optuženi policajci koji su to uradili, te nakon intervencije i obraćanja brata ubijenog čovjeka situacija se malo smirila. Na mjesto ubistva gdje je napravljen i ogromni mural sa likom George Floyda ljudi sada dolaze da odaju poštu da se pomole za njegovu dušu. Protekle demonstracije u Minneapolisu ostavile su duboke tragove, na svakom koraku u tom djelu grada gdje se desilo ubistvo mogu se zapaziti posljedice, zapaljene, demolirane, opljačkane radnje i uništena imovina. Na svu sreću sve se polako smiruje jer u jednom trenutku izgledalo je da će barem u ovom djelu SAD sve izmaći kontroli.”


Inače, Edin Runda vec duži period živi i radi kao vozač u Minnesoti a mlađji brat Nedim početkom marta došao je u posjetu i zbog pandemije koronavirusa “zaglavio” u ovom gradu.

Namik Alimajstorović/BHDINFODESK

Related posts

ČESTITAMO: OSAMNAEST GODINA RADA WEB-MAGAZINA BOŠNJACI.NET

Editor

Štutgart: Bosanci ispred bordela pretukli dvojicu njemačkih policajaca

Irvin Mujačić: Ostavio Italiju vratio se u Srebrenicu, bavi se turizmom

Editor

Leave a Comment