Društvo

(Video) Na današnji dan JNA i Vojska RS zapalili su sarajevsku Vijećnicu

banner

U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine bombardovana je sarajevska Vijećnica od strane JNA i Vojske Republike Srpske. Vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda, izgorio je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Ne zaboravite/ Foto: BHDINFODESK

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru, građani su iznosili knjige i pokušavali spasiti ono što je bio neodvojivi dio kulture naroda BiH kroz historiju.

Obnova Vijećnice trajala je od 1996. godine pa sve do 2014. kada je 9. maja te godine svečano otvorena za javnost na Dan pobjede nad fašizmom.

Vijećnica/Foto: BHDINFODESK

Kompletna rekonstrukcija je urađena po originalnoj dokumentaciji. Danas se Vijećnica koristi u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća, a nezaobilazna je u turističkim turama. 

YouTube

BHDINFODESK

Related posts

Gračanica: Porodica Jukan i njihove đulbšećer ruže

Soda bikarbona čini čuda za vašu kosu, kožu i tijelo

BHD Info Desk Administrator

Akademski nemoral: Do diplomskog rada preko interneta za 180 KM

Editor

Leave a Comment