Dopunske škole Govor zemlje moje

„Kvalitetno inkluzivno obrazovanje sada!“: #ProbudiSe

Organizacija MyRight u saradnji sa udruženjem „DUGA“ u okviru projekta „Kvalitetno inkluzivno obrazovanje sada!“ provodi kampanju #ProbudiSe (www.probudise.ba).

Cilj kampanje je jačanje javne svijesti o pravu i značaju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svu djecu i mlade a naročito za djecu i mlade s invaliditetom. 

Preview in new tab(opens in a new tab)

U okviru navedenog projekta, u saradnji sa imenovanim predstavnicima ministarstava obrazovanja iz oba entiteta i ureda Ombudsmena za prava djece RS, kreirani su Indikatori za praćenje implementacije inkluzivnog obrazovanja u skladu sa Članom 24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. To je opsežan i jasan dokument koji na jednom mjestu navodi sve najvažnije standarde i uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi djeca s invaliditetom mogla uživati svoje pravo na inkluzivno obrazovanje.

Foto: Kampanja Probudi se

Ovom kampanjom podsjećamo javnost da su Bosna i Hercegovina i njene obrazovne vlasti dužni ispuniti obaveze preuzete ratificiranjem Konvencije o pravima djeteta i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao i potpisivanjem Agende 2030 o ciljevima održivog razvoja.

Jedna od  najvažnijih obaveza iz sva tri dokumenta je omogućavanje kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za djecu/mlade/osobe s invaliditetom te pozivamo obrazovne vlasti da poduzmu konkretnije aktivnosti kako bi ispunili ovu obavezu. 

Briga da djeca i mladi sa invaliditetom u BiH odrastu u osnažene, samostalne i produktivne članove našeg društva je prepuštena roditeljima, prosvjetnim radnicima i njihovim vršnjacima. 

Oni su ti koji žive inkuziju i ličnim zalaganjem štite ljudska prava osoba s invaliditetom. Jedna od lica kampanje „Probudi se“ je i Aldina Husejinović, učenica Druge gimnazije u Sarajevu, koja svojim odnosom prema učenicima s invaliditetom ukazuje na važnost postojanja empatije i uvažavanja drugog i drugačijeg. „Probudite se! Sve što sam treba je volja, upornost, razumijevanje i rad da bismo dobili obrazovni sistem koji širom otvorenih vrata prima i osnažuje
svakog učenika”, ističe Aldina.

U cilju da obrazovne vlasti počnu uspostavljati funkcionalni sistem inkluzivnog obrazovanja pozivamo vas da podržite kampanju na način da omogućite medijski prostor za njene aktere i omogućite nam da širu javnost upoznamo sa ciljevima kampa.

ProbudiSe

Related posts

“Preporod” traži od vlasti RS da učenicima omogući obrazovanje na bosanskom jeziku

Editor

NAREDNOG VIKENDA U WANGENU, POČINJE SA RADOM BOSANSKA ŠKOLA

Editor

VOLIMO NAŠU BOSNU I HERCEGOVINU

Leave a Comment