Bosnia Appeal

BOSNIA APPEAL I BHDINOFDESK: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Medijska agencija BHDINFODSEK  i humanitarna organizacija Bosnia Appeal iz Birminghama, svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini i dijaspori, uputila je  čestitku povodom Kurbana bajrama. 

Bajram je praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva, praznik koji nas uvijek iznova podsjeća da širimo uzajamno uvažavanje, sklad i toleranciju. Muslimani Bosne i Hercegovine, dijaspore  i cijelog svijeta od utorka slave Kurban- bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Kurban- bajram je, u muslimanskoj kulturi, događaj koji traje četiri dana meseca zulhidže, i on je vezan za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana. Zvanično nastupa nakon klanjanja bajram-namaza, poslije toga slijedi  tradicionalni bajramski doručak, a zatim i klanje kurbana.Kurbansko meso obično se dijeli komšijama, siromašnima i rodbini. Simbolika Kurban-bajrama je socijalni aspekt, jer se naročito vodi briga o najugroženijim kategorijama društva.Običaj je da se u dane Kurban-bajrama  pripremi bogata trpeza, obavezno se posjećuje rodbina, komšije i prijatelji, a oni najmlađi se daruju tzv. “bajrambankama”.Dani Bajrama su vrijeme radosti, veselja i druženja prijatelja i familije.

Zbog korona virusa ovogodišnji hadž održat će se u vrlo ograničenom broju i uključivat će samo oko 1.000 muslimanskih hodočasnika.

Prema Takvimu Islamske zajednice BiH prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1441. h.g. pada u utorak, 20. jula 2020. godine. Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
Bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 6 sati.

Zvanično, Bajram završava u ponedjeljak  nakon ikindije namaza. Vjerski praznici uvijek su dobra prilika da se podsjetimo vrijednosti koje svi zajedno u Bosni i Hercegovini i dijaspori treba da čuvamo – miran i skladan život pripadnika svih vjera i nacija, kako bi generacije koje dolaze živjele u slozi i različitostima koje predstavljaju bogatstvo svakog sekularnog  društva.
Podjelimo radost Kurban-bajrama i sa našim komšijam i sa našim susjedima.

Da bi vam Bajram ostao u lijepom sjećanju, podsjećamo da su na snazi epidemiološke mjere, molimo vas pridržavajte se!

 Bajram šerif mubarek olsun! BOSNIA APPEAL & BHDINFODESK  TEAM

—————————————————————————————————————–

NIJE ZGOREG ZNATI ŠTA ZNAČI PORUKA: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Bajram šerif mubarek olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram.A da li znate šta znači?
Riječ bajram je perzijskog porijekla, a na turskom znači praznik.
Riječ šerif, koja je arapskog porijekla, na turskom znači čestit
Blagoslovljen znači riječ mubarek na turskom, riječ je inače arapskog porijekla.
Olsun na turskom znači “neka bude”.
To znači da čestitka – Bajram šerif mubarek olsun zapravo znači – Neka ti je blagoslovljen čestit praznik.
Kada odgovorite – Allah razi olsun, znači da ste rekli – neka Allah bude zadovoljan tobom.Bajram šerif mubarek olsun!

Related posts

Merhametova akcija “Ramazan 2020”: Paketi iz dijaspore ugroženima u BiH

Urednik BiH Info Desk

Donacija EU: Dansko vijeće za izbjeglice isporučilo tri respiratora bolnici u Bihaću

BHD Info Desk Administrator

“Merhamet” u Siriji podijeio 95 tona mesa za 120.000 izbjeglica

Leave a Comment