BiH dijaspora

Završeno 24. „Ljeto na Sani“: Nigdje tako k’o u Bosni nema

banner

Kulturna manifestacija „Ljeto na Sani“ počela je još davne 1997. godine i postala obilježje Sanskog Mosta, grada cvijeća, naive i sporta, općine prirodnih ljepota na devet predivnih zelenih rijeka.

Piše: Fikret TUFEK

Od 16. jula do 01. avgusta 2021. godine u Sanskom Mostu odvijala se 24. kulturnosportska manifetsacije „Ljeto na Sani“. Svako večer gledateljima je prikazan bar jedan kulturni sadržaj.

Period je to kada je u Sanskom Mostu najviše sugrađana iz dijaspore, koji dodju Sani u pohode.

Općina Sanski Morst prije rata bila je jedna od najvećih od tadašnjih 109 u BiH, prostirala se na više od 1.000 km2 i imala 65.000 žitelja, od čega je i tada veliki broj živio u inozemstvu.

Danas je općina Sanski Most manja jer je dio pripao novoj općini Oštra Luka u RS, prostire na 781 kvadratni kilometar i po zadnjem popisu iz 2013. ima 47.359 stanovnika. Grad Sanski Most prvi put se pominje 1244. godine, što je u grbu grada. Ovo je i općina čuvenog generala Mehmeda Alagića, koji je planirao grad od sto hiljada žitelja, ali to su ostali samo planovi. Sanski Most je naseljeno mjesto i središte istoimene općine u sjeverozapadnoj BiH. Nalazi se na rijeci Sani u regionu Bosanske krajine između Prijedora i Ključa. Administrativno pripada Unsko-sanskom kantonu.

„Grad na devet rijeka“

Ono čime se ponose žitelji je da grad leži na rijeci Sani, u koju se u gradu ulijevaju rijeke Zdena i Bliha, dok na području općine još postoje rijeke: SanicaDabar, Majdanuša, Japra, Sasinka i Kozica, kao i nekoliko kraćih ponornica: otuda Sanski Most zovu i gradom na devet rijeka! Na sanskom području ima nekoliko jakih kraških vrela koja su istovremeno i izvori rječica: Saničko vrelo, Dabarsko vrelo i vrelo Zdene. Sanski Most sa okolinom nalazi se u srednjem toku rijeke Sane, sa osloncem na planinu Grmeč na zapadu i planine Mulež i Behremaginicu na istoku. U selu Ilidža, podno planine Mulež, je banja Ilidža, sa jačim izvorom radioaktivne sumporne vode i sa značajnim ljekovitim svojstvima. Na svom području ima i nekoliko većih pećina, među kojima su Hrustovačka, Dabarska i Fajtovačka pećina. Značajan historijski spomenik je i Tvrđava Kamengrad.

Zbog otvorenosti doline Sane prema sjeveru, ovo područje je pod uticajem srednjoevropske klime.

Grad cvijeća i naive

Sanski Most se pročuo prije agresije na BiH svojom ljepotom i brojnim kulturnosportskim akcijama. U Sanskom Mostu su 1944. godine održani i Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a i Prva osnivačka konferencija NOF-a (Narodnooslobodlilački front), tu je na slobodnoj teritoriji formiran i prvi nogometni klub u novoj Jugoslaviji „Podgrmeč“, koji i danas uspješno djeluje.

Akcija „Mjesec cvijeća“ pronijela je ime Sanskog Mosta u čitavoj Jugoslaviji, a u gradu je održavano svake godina „Majsko drugovanje na Sani“, te formurana „Galerija naive“, skup naivnih umjetnika iz cijele Jugoslavije, među kojima su bili i poznati Sanjani Pero Mandić i Džafer Cerić.

Iver ne ide daleko od klade

Na osnovu tih lijepih tradicija u Sanskom Mostu je još 1997. godine, dok je načenik bio general Mehmed Alagić, pokrenuta kultna kulturnosportska manifestacija „Ljeto na Sani“, koja traje evo već 24 godine. Aktivnosti su tempirane u mjesecu julu, kada u Sanski Most dolazi brojna disjaspora, jer više od dvije trećine žitelja Sanskog Mosta živi u zemljama zapadne Europe, ali i u Americi, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu… Izvan sezone ljeta u Sani, koja je tepanje Sanskom Mostu, živi ca 15.000 žitelja, dok više od 30.000 živi u dijaspori. U Sanskom Mostu stanove kupuju i mnogi koji nisu Sanjani a čija mjesta su pripala Republici Srpskoj

„Ljeto na Sani 2021“

U Malom parku na Zdeni, neposredno prije nego se Zdena uliva u Sanu,.ili u „Bioskopu Sana“ ako je kiša, ili značajniji programi na pozornici nasred Prijedorske ulice ili Park preko puta Konzuma, odvijali su se gotovo svako večer, od 16. jula do 01. augusta 2021. godine, lijepi, sadržajni, zanimljivi ljetni kulturni, zabavni ili sportski sadržaji.

Sve je to gotovo prirodno, uklopljeno uz šetnju u glavnoj Prijedosrkoj ulici, na kojoj u toku špic sezone, navečer bude i do desetak hiljada šetača. Oni se jednostavno „sudaraju“ sa kulturnim priredbama i sadžajima, koji im se nude kao na tanjiru! Tako Sana iliti Sanski Most ljeti postaje otvorena pozornica pod vedrim nebom..!

Spoj privrede, kulture, zabave i sposta

„Ljeto na Sani 2021“ počelo je 16. jula „Sladoledijadom“ u Bioskopu „Sana“- programom za predškolsku djecu, uz nastup „Face painting“ klovn Tapavko Aleksandar i Tanja, a uz to je održan i Mini sajam domaćih proizvođača: suhomesnati proizvodi, med, tekstil, rukotvorine, ljekovito bilje…

Manifestaciju „Ljeto na Sani 2021“ svečano je otvorio načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, koji je zaželio ugodno ljeto i dobar provod u predstojećim danima.

Manifestacija je posvećena sanskoj dijaspori, koja značajno pomaže razvoj općine, a održava se i u znak sjećanja na postanak Sanskog Mosta iz 1244. godine.

Pažnju je privukla i izložba „Dani bosanskog jezika“ za djecu iz dijaspore, u organizaciji Centra za dijasporu „Mreža“, kao i radionica za najmlađe, što je zaista dobro smišljena ideja (17. juli).

Harmonično sa „Harmonijom“

Mješoviti hor „Harmonija“ Sanski Most je oduševio u prepunoj Sali Bioskopa „Sana“ 18. jula u programu pod nazivom: „Veče sevdaha“, gdje su uz dobre soliste sevdalinke uspješne nastupe imali Dječji hor „Melody“ Sanski Most i Tamburaški sastav „Bedem“ iz Bihaća.

Odzvanjali su zvuci sevdalinki

Predivne sevdalinke: „Mrijem dušo za tobom“ Safija Jakupović, „Ne silazi sa čardaka“ Ajla Zukić, „Tebi majko misli lete“ uz pratnju dvije harmonike Alen Huskić i Hajrudin Hari Talić, „Duni vjetre“ Elvedina Dina Talić i Hari Talić harmonika, mama i sin, „Ja ne znam gdje je ona“ Ammar Arnautović, „Telal viče“ Džejlana Čaušević, „Iz kamena voda tekla“ Elma Ramić, „U lijepom starom gradu Višegradu“ Tamburaški sastav Bedem,  te splet medlodija: „Mene majka jednu ima“, „Kiša pada“, „Snijeg pade“ „Emina“, „Nigdje tako ko u Bosni nema“ i „Dok palme njišu grane“ u pratnji Dječijeg hora Melody (direigenti Ammar Arnautović i (muzička pratnja) Sara Selman, voditelji hora) i Mješovitog hora Harmonija iz Sanskog Mosta sa dirigenticom prof. Almom Karabeg, koja je oduševila publiku zaista divnim melodijama i slolistima. Publika je pjevala zajedno sa izvođačima!

Sav program je bio lijepo uklopljen i dobrim najavama voditeljke Admire Ade Arnautović, koja je govorila stihove Semira Krnjića iz Novog Travnika, dok se aplauz prolamao cijelo večer, jer su to zaista svi izvođači zaslužili. Podsjetilo je ovo večer na Sanski Most kada je u njemu cvjetala kultura i kada su održavane manifestacije „Prvi glas Podgrmeča“ i kada je djelovao KUD „Grmeč“.

Vodopad Blihe

U sklopu manifestacije „Ljeto na Sani 2021“ svečano je 19. jula otvoren i Vodopad Blihe, kod Gornjeg Kamengrada, koji je prirodna atrakcija udaljena desetak kilometara od Sanskog Mosta, na putu prema Lušci Palanci i Bosanskoj Krupi.

Nigdje tako ko´ u Bosni/Sani nejma

Pažnju publike privukli su i nastupi Osmana Hadžića (21. juli) i kazališna predstava „Đurologija“ (23. juli), kada je publika jednostavno uživala u sevdalinci i zanimljivim Đurinim vragolijama.

„Sevdah pod zvijezdama“ sa nastupom pjevačice sevdaha Alme Subašić, glumca Armina Omerovića i orkestra „Maratonci“. U kratkoj izjavi za BHRF Press Alma Subašić je kazala:

– Ovdje u Sani volim gostovati, publika osjeća pravu sevdalinku, ovo je zaista predivan grad i još divnija publika.

Sve u znaku „Ljeta na Sani“

Dobro su primljeni i domaći sevdalija Jasmin Omić: „Oma i prijatelji“ (26. jula), pažnju su imali i „No Limit Now“ (27. juli) i Koncert duhovne muzike: Armin Muzaferija i Aziz Alili, Musalla (28. juli).

Održana je i zanimljiva „Noć sanskih lovaca“ (29. juli), a u Malom parku  na Zdeni izvedena je zanimljiva pozorišna predstava, monodrama „Ich liebe Deutschland“ Jasmina Dedića (30. juli), kada je u Prijedorskoj ulici održana i tradicionalna manifestacija „Oldtimeri“, s velikim brojem učesnika (noć sa 30. jula na 1. avgust).

Noć udruženja žena (31. juli) održava se tradicionalno i svaki put okupi značajan broj aktivistkinja.

Manifestacija „Ljeto na Sani 2021“ završena je 30. avgusta s tradicionalnim „Skokovima s gradskog mosta“ u Sanskom Mostu u 20.00 sati, koju je posmatrao, sa obala Sane, veliki broj učesnika.

Grad oživi

Sanski Most oživi sa manifestacijom „Ljeto na Sani“. Susretnu se tada brojni Sanjani iz dijaspore sa svojim mještanima. Prodavnice ožive. Dijaspora troši nemilice. Probudi se pravi život, puno je naroda. Željni su jedni drugih. Ništa nije kao što je nekada bilo. Novi život, nova pravila, novi adeti.

Nije to nekadašnja „gasarbajterska“ dijaspora. Nakon agresije na BiH 1992-1995. mnogi su napustili ognjišta i otišli putem bez povratka. U Švedskoj je zvanično objavljeno da je bh. dijaspora s većim nivoom obrazovanja od Šveđana! Bh. građani su se snašli u zemljama zapada. Djeca i mladi se školuju i rade u prestižnim firmama i ustanovama- oni su budućnost Bosne i Hercegovine.

Kapu dole organizatorim manifestacije „Ljeto na Sani 2021“: pokrovitelj Općina Sanski Most, organizatori RTV „Sana“ Sanski Most i Narodna Biblioteka Sanski Most.

Sanjani će kazati da bi bilo dobro da „Ljeto na Sani“ traje cijelu godinu!

Reklo bi se: „Nigdje tako, ko u Bosni/Sani nejma…“!

Izvor: Završeno 24. „Ljeto na Sani“: Nigdje tako k’o u Bosni nema | BHRF Press (bhsavez.org)

Related posts

Podaci Eurostata: U protekle dvije godine BiH napustilo preko 100.000 građana

Editor

Banjalučanin Robert Dacešin opisuje život u Južnoj Americi

BHD Info Desk Administrator

Ministrica Turković zamolila Hartmann da 200.000 bh. iseljenika dobiju status nacionalne manjine u Austriji

Editor

Leave a Comment