Društvo

(Video) Na današnji dan JNA i Vojska RS zapalili su sarajevsku Vijećnicu

U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine bombardovana je sarajevska Vijećnica od strane JNA i Vojske Republike Srpske. Vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda, izgorio je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Ne zaboravite/ Foto: BHDINFODESK

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru, građani su iznosili knjige i pokušavali spasiti ono što je bio neodvojivi dio kulture naroda BiH kroz historiju.

Obnova Vijećnice trajala je od 1996. godine pa sve do 2014. kada je 9. maja te godine svečano otvorena za javnost na Dan pobjede nad fašizmom.

Vijećnica/Foto: BHDINFODESK

Kompletna rekonstrukcija je urađena po originalnoj dokumentaciji. Danas se Vijećnica koristi u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća, a nezaobilazna je u turističkim turama. 

YouTube

BHDINFODESK

Povodom 29. godišnjice stradanja simbola BiH i Sarajeva.

Sarajevska Vijećnica je simbol BiH i grada Sarajeva, oličenje bosanskog ponosa, dokaz mizerije ubica i palitelja knjiga. Zabilježila je slavu i tugu Bosne. Čak i ranjena u agresiji, od zločinaca koji su pucali u knjige, u genocidu, urbicidu i kulturocidu svjedočila je neuništivost Bosne.  Poruku o neuništivosti Bosne i danas prkosi svima onima koji se trznu na Bosnu. Vijećnica čuva Bosnu kako valja oduzimajući dah kako onima koji vole Bosnu, tako i onima koji je mrze. Obnova Vijećnice je najbolji način da se pobjedi zlo i posalje poruka zlocincima o neunistivostii Bosne.  25. august 1992,

Narodna biblioteka BiH – Vijećnica, je potpuno uništena u požaru, zajedno sa 80 posto svoga sadržaja. Oko tri miliona knjiga je izgorjelo u plamenu, zajedno sa stotinama originalnih dokumenata. Kriminalci su pokušali da unište matricu bosanskohercegovačkog suživota, ali samo privremeno su uspjeli, jer bosanska historija nije samo zapisana u dokumentima, već ona živi i u bosanskom narodu. Ideja Bosne i Bosanski duh nisu uništeni u agresiji na BiH i genocidu nad njenim građanima. Srušena Vijećnica je branila Ideju Bosne i Bosanski duh.Vijećnica čuvar kulturno-historijskog naslijeđa BiH trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Vijećnica je i simbol čovjeka i civilizacije. I barbarsku srušena i ljudski obnovljena Vijećnice poručije svim agresorima na BiH i svim kreatorima i izvršiocima genocida nad građanima BiH da su ideja Bosne i bosanski duh uvijek uspijevali pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid. Zato oni koji su zapalili Vijećnicu zapravo palili su povijest Sarajeva, tradiciju i kulturu države BiH koja je čuvana u Vijećnici.

Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog zločina agresije i genocida palitelji Vijećnice i rušitelji države BiH će vječno ostati na smetljištu historije. Do danas brojni vlastodršci širom svijeta nisu shvatili da snagu misli i duha, bilo u obliku pisane riječi ili izraženu nekim drugim umjetničkim jezikom, nije moguće izbrisati. Još nije izmišljeno oružje koje je snažnije od snage bosanskohercegovačke države. BiH sa svojom historijskom tradicijom Ideje Bosne i bosanskog duha je trajna i neuništiva  država koja bez obzira na toliko agresija i genocida, bez obzira na mnoge analize takozvanih instituta širom svijeta o navodnoj propasti bosanske države, bez obzira na antibosansko djelovanje udružene srpske i hrvatske paradržavne diplomatije i koalicije još svjedoći najbolju mogućnost realizacije čovjeka i civilizacije na osnovama bosanskohercegovačke slobode.

Emir Ramic
Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Parlament Belgije podržao zakon o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici i Rwandi

Editor

Vrelo Bune – poliranje srca

Editor

Romi klali svinju usred Kelna, komšija Nijemac ostao u šoku

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment