Bosnia Appeal

Sretan Vam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

banner

Povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, humanitarna orgnizacija Bosnia Appeal i portal BHDINFODESK iz Birminghama, svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i palih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitaju 15. april.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum obilježava se kao Dan armije RBiH. Armija Bosne i Hercegovine je bila sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Ovaj datum je jedan od nabitnijih datuma države Bosne i Hercegovine koju su pripadnici Armije hrabro i časno branili i odbranili. Armija RBiH je priča o znanim i neznanim junacima, o herojima i našim šehidima i palim boricima i svim građankama i građanima BiH koji su se borili za pravo da živimo i opstanemo. Snage koje su uspjele odbraniti BiH su kasnije zajedno sa HVO-om prerasle u Vojsku FBiH, a potom su, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga BiH.

Tokom ratnih dejstava u redovima Armije BiH je pogino veliki broj boraca, a veliki je bio i broj ranjenih.

Zato Armija RBiH, nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila RBiH koja se organizirala iz bosanskog naroda da spasi RBiH od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima 1992-1995. Mediji u i van BiH prenose podvale iz medijsko-propagandnih i obavještajnih krugova da je neko ko je branio svoju državu “tzv.”, a ne legalan državni sistem vojne odbrane. Takva morbidnost dolazi iz udruženog zločinačkog poduhvata koji traje i u dejtonskom miru pod imenom antibosanski projekat.

To je priča o kojoj treba pričati svaki dan, a ne samo povodom godišnjice, i naša stalna je obaveza da budemo dostojni žrtava koje su pripadnici ARBiH hrabro i nesebično podnijeli za život i slobodu koju danas imamo.

Bosnia Appeal & BHDINFODESK

Related posts

Pomozi ba: Oboljeli dječaci Armin, Muhamed i Fikret nas trebaju!

BHD Info Desk Administrator

Džeko još jednom pokazao veliku humanost: Uplatit će sredstva za pomoć Šahinpašiću i Taliću

Njemački ‘Merhamet’ donirao 500 paketa za povratnike u RS i 550 paketića za njihovu djecu

Editor

Leave a Comment