Bosnia Appeal

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u domovini i dijaspori, redakcija BHDINFODESKA čestita Vaskrs

banner

Pravoslavci u Bosni i Hercegovini i dijaspori danas obilježavaju najveći praznik Vaskrs koji predstavlja temelj hrišćanske vjere odnosno vaskrsenje Isusa.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobjedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao vejčni život.
Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se poslije jevrejske Pashe, u prvu nedelju poslije punog meseca koji pada na sam dan proljećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pak ne prije te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.
Za Vaskrs su, takođe, vezani ljepi običaji u cijelom hrišćanskom svijetu, pa i kod nas, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima.
Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u domovini i dijaspori, redakcija BHDINFODESKA od srca čestita Vaskrs sa željom da ga provedu u miru i radosti sa svojim najbližima.


BHDINFODESK

Related posts

Opšitna Stari Grad pritekla u pomoć porodici Bjelak

Urednik BiH Info Desk

Los Angelos: Fondacija Bosana dodijelila 13 stipendija

BHD Info Desk Administrator

BiH vlast trenira strogoću: Humanitarnoj organizaciji Aid Brigade zabranili da pomažu migrantima u Sarajevu

Editor

Leave a Comment