BiH

Danas je godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji

U Tuzli će danas biti obilježena 27. godišnjica zločina na Kapiji, koji se desio 25. maja 1995. godine. Vojska Republike Srpske (VRS) je tog dana sa Ozrena ispalila granatu na tuzlanski korzo, sastajalište mladih, poznato kao “Kapija”.
Zločinačka granata s Ozrena 25. maja 1995. godine ubila je 71 osobu, a ranila više od 150. Stradali su uglavnom mladi, a prosječna starost ubijenih bila je manja od 24 godine. Za ovaj zločin pred Sudom BiH nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo. Sve to dodatno iritira porodice žrtava, jer je Đukić jedini pravosnažno osuđen za ovaj zločin, a nije iza rešetaka.
Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela je Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje TK.
Zločin na Kapiji bio je i ostao najveća rana u historiji Tuzle i to se da osjetiti svakog 25. maja. Grad soli ovoga dana nije svoj. Sve je tiše. Šetnja gradskim ulicama toga dana nije šetnja nego samo prolazak, a odredište su Slana Banja gdje je sahranjena 51 od ukupno 71 žrtve i Kapija, gdje cvijeće i svijeće ispod stihova Maka Dizdara i onoga ko ne zna gdje je došao upozoravaju da pogleda, upita, sazna.
Ove godine na Kapiji neće biti uobičajenog komemorativnog programa, a delegacije će uz poštovanje mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, položiti cvijeće prvo na Slanoj Banji, a potom na Kapiji, uz poštovanje distance.
Danas će sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti zastave na pola koplja, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.

BHDINFODESK

Related posts

ZA DRŽAVU Od danas ‘dežure’ građana pred OHR-om, zakazana mirna okupljanja tokom dana

Urednik BiH Info Desk

Mostar: Skok sa Starog mosta u čast Dana nezavisnosti BiH

BHD Info Desk Administrator

Na sastanku Dodika i Lavrova u Lukavici nije bilo zastave Bosne i Hercegovine: Odvojili RS od BiH!

Editor

Leave a Comment