Svijet

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: Sjećanje na 6 miliona Jevreja stradalih tokom II svjetskog rata

banner

Generalna skupština UN je na zasjedanju od 01. 11. 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na 6 miliona Jevreja stradalih u Holokaustu tokom II svjetskog rata,  izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. god. oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama u kojim je tokom II svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila. Holokaust je bio genocid bez presedana, bio je to sveobuhvatan i sistematičan čin koji je provela nacistička Njemačka zajedno sa svojim saradnicima, s ciljem da uništi čitav jevrejski narod, a njegovu kulturu i tradiciju izbriše s lica Zemlje. Osnovni motiv za Holokaust bila je antisemitska rasistička ideologija nacista. Jevreji nisu bili jedina žrtva nacističke Njemačke, ali bili su jedini narod koju su željeli potpuno istrijebiti – to je ono što je jedinstveno za Šoa (Holokaust).

Između 1933. i 1941. nacistička Njemačka vodila je politiku koja je Jevrejima otela sva njihova prava i imovinu. Potom je slijedilo njihovo obilježavanje te organizirano koncentriranje jevrejske populacije. Ta politika imala je široku podršku u Njemačkoj i velikom dijelu okupirane Evrope. Godine 1941., nakon invazije na Sovjetski Savez, nacisti i njihovi saradnici pokrenuli su plan istrebljenja svih Jevreja. Krajem 1941. politika se razvila u sveobuhvatnu, sistematsku operaciju smrti koju su nacisti nazvali “Konačno rješenje jevrejskog pitanja”.Do kraja rata 1945. godine, oko šest miliona Jevreja je ubijeno. Borba s gubitkom i moralnim kolapsom koji se desio tokom Holokausta trajni je izazov i obveza za čovječanstvo širom svijeta.Među najzloglasnijim logorima smrti na tlu nekadašnje Jugoslavije bili su „Jasenovac“ (na tlu današnje Hrvatske) i Sajmište kraj Beograda. Obilježavanjem ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do Holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.

Poistovjećivanjem sa žrtvama i očuvanjem uspomena na njih, svijet buduće generacije uči lekcijama iz najtamnijih stranica prošlosti i time neprestano podiže savijest o opasnostima od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije i svim drugim oblicima mržnje.Obilježavanje 27. januara, je i prilika da države, institucije, civilno društvo i građani imaju mogućnost da se podsjete o činjenicama Holokausta, razmišljaju o njima te poduzmu aktivnosti koje su usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah.

BHDINFODESK

Related posts

Velika Britanija: Kazna od 5.000 funti za putovanje u inostranstvo bez opravdanog razloga

Editor

Vojnici Holandskog bataljona dobit će po 5.000 eura i organizovano putovanje u Srebrenicu

Urednik BiH Info Desk

Državni pogreb kraljice Elizabete II, na ispraćaju stotine svjetskih lidera

Editor

Leave a Comment