BiH dijaspora

Spakovao je život u jedan kofer, a danas u Švicarskoj brine o sigurnosti željeznica

banner

Zamijeniti draga lica, siguran posao i okruženje u kojem od rođenja živimo, za mnoge se čini kao „nemoguća misija“. Ali, kada osjetimo pravi trenutak, ne preostaje nam ništa drugo nego slijediti intiuciju i razum.

Upravo to je uradio Adi Selimović iz Tuzle kojim se Bosna i Hercegovina zaista može ponositi: spakovao je život u jedan kofer, a danas u Švicarskoj radi u infrastruktrukturi željeznica. Brine se o smjernicama kako treba izgledati moderna i sigurnosna mreža.

Te smjernice moraju zadovoljavati aktuelne evropske standarde kako vozovi iz čitave Evrope prolaze u određenom trenutku kroz Švicarsku.

Odlazak kao zadnja opcija

Napustiti svoju domovinu, porodicu i prijatelje sigurno je zadnja opcija svake osobe na bilo kojem dijelu svijeta. Međutim, kada se uzme u obzir sveukupna društvena situacija u državi, mogućnosti za stručno usavršavanje, ponuda na tržištu rada kao i uslovi za osnivanje porodice i odgoju novih naraštaja, odluka za napuštanjem Bosne i Hercegovine činila se sasvim logično, uzimajući u obzir sve prethodno pomenuto – kaže nam Adi na početku razgovora.

Nakon završetka dodiplomskog studija na Fakultetu Eletrotehnike u Tuzli (2014.) i dvogodišnjeg angažmana “Inžinjera na održavanju industrijskih pogana” u Solani doo (istovremeno kao spoljni saradnik na Fakultetu Elektrotehnike Tuzla), a 2016. godine on prekida radni odnos i upisuje magistarski studij u Švicarskoj.

Kako kaže, dvije godine radnog iskustva nakon fakulteta je bio dovoljan period za odluku u kojem smjeru se želi graditi njegova karijera.

S druge strane, Švicarska je zemlja koja ogroman novac (oko 40 milijardi Franaka godišnje) ulaže u obrazovanje i posljednjih 12 godina zauzima prvo mjesto na svijetu kada je riječ o inovacijama- dodaje.
Na šta Švicarci troše novac?

A kada je riječ o mentalitetima ljudi u BiH i Švicarskoj, kaže da su potpuno različiti.

Što je je jednima bitno, drugima je sasvim beznačajno i obratno. Švicarska je izuzetno pravno uređena država sa velikim udjelom stranaca (oko 25%) na koje su oni navikli i bez kojih njihova ekonomija ne bi bila ovako jaka. Švicarci sav svoj novac troše na putovanja, sportsku opremu, bicikla, a vrlo malo na automobile i garderobu.
S druge strane, imaju izuzetno zatvoren krug prijatelja tako da je teško ostvariti trajna prijateljstva ukoliko ih upoznate sa 25 ili 30 godina- kaže nam Adi.

Spontan odlazak na ručak ili kafu sa Švicarcem? Zaboravite na to.

Bilo kakav sličan izlazak mora se dogovoriti na unaprijed nekoliko dana jer je agenda uglavnom popunjena zbog raznih aktivnosti poput sporta, porodičnih obaveza…- dodaje.
Njegov zadatak u željeznicama Švicarske je davanje smjernica projektantima o izgradnji novih ili obnovi već postojećih trasa, te koje komponente elektro mreže treba da se koriste prilikom izvođenja takvih projekata. U tehničkom smislu, radi se o svim komponentama željezničke infrastrukture zadužene za napajanjem električnom energijom kao i obezbjeđivanju sigurnosti, kako za ljude tako i za sve mašine koje u nekom trenutku imaju dodira sa željezničkom mrežom.

S druge strane, ukoliko se radi o kompleksnijim projektima, stojim na raspolaganju kako inžinjerima iz svoje firme, tako i drugim kompanijama koje su uključene u izvođenje radova (npr. potpuno nova željeznicka stanica ili rekonstrukcija postojeće kako bi se optimirao ili povećao kapacitet vozova) – kaže Adi.

A kao član druge evropske norme za sigurnost elektrificiranih željeznica, direktno je uključen u pisanje smjernica na evropskom nivou i sukladno tim na izgled željezničke mreže u Švicarskoj.

Drugim riječima, kako treba izgledati moderna i sigurna željeznička mreža.

Za mene kao inžinjera sa sedam godina iskustva to je ogromna čast, nagrada i motivacija da dajem svoj maksimum kako bi sve željeznice postale najsigurniji i najprihvatljiviji tip saobraćaja-kaže Adi.

(I. Sandžaktarević) (Hayat)

Related posts

832 Rođendan Bosne u Beču uveličali Bogićević, Karahasan, Osim i Kozarić

BHD Info Desk Administrator

Boston: Prigodnim programom obilježena 10. godišnjica organiziranog djelovanja Bošnjačka

New York: Brutalni napad na imama Idriza ef. Budimlića

Editor

Leave a Comment