Bosnia Appeal

Bosnia Appeal & BHDINFODESK & dr. Denis Bećirović: Sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

banner

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, humanitarna organizacija Bosnia Appeal te medijska agencija BHDINFODESK  iz Birminghama, upućuje iskrene čestitke svim građanima u domovini  i dijaspori, te državnim organima i institucijama Bosne i Hercegovine, uz neizbježno  podsjećanje da je ovo  jedan od najznačajnijih datuma novije bosanskohercegovačke  istorije.

Posredstvom našeg portala bosanskohercegovačkim građanima video čestitku je uputio i član Predsjedništva BiH NJ.E. dr. Denis Bećirović .

Bećirović: Dobronamjernim poručujem da čuvamo BiH, a zlonamjernim da će u nama imati neprobojni bedem

YouTube/Fena

Inače, obilježavajući ovaj dan, obilježavamo jedan od najvažnijih dana u hiljadugodišnjoj istoriji Bosne i Hercegovine. To je dan kad je Bosna i Hercegovina voljom većine svojih građana postala nezavisna i suverena država, i kao takva priznata od međunarodne zajednice,  čime se Bosna i Hercegovina svrstala među 190 nezavisnih država u svijetu.

Obaveza svih nas je očuvanje i jačanje jedne nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, kao i izgradnja države na način da svi njeni građani imaju jednaka prava i normalan ambijent življenja.

Iskreno se nadamo da će politčko vođstvo Bosne i Hercegovine smoći snage da Bosnu i Hercegovinupovede ka Euroatlanskim integracijama, osigura prosperitet i bolju budućnost svojim građanima koji žive unutar i van njenih granica.

Na kraju ponovo svima, koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju domovinu čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Glasački listić/ Arhiva

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost BiH. Punoljetni građani tadašnje SRBiH glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Referendumsko pitanje je glasilo:

  • Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i bosanski Hrvati, dok je veći broj bosanskih Srba bojkotovao referendum usljed poziva SDS-a da Srbi ne glasaju. Ne može se reći da Srbi nisu glasali na ovom referendumu.

Na referendum je izašlo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od tog broja njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska zajednica 6. aprila 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

Sljedbenici iste politike koja je bojkotovala referendum i danas osporavaju ovaj dan, te se on zbog toga slavi samo u FBiH. Probosanske snage ubijeđene su da će se 1. mart kad-tad slaviti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine jednako među svim njenim građanima.

BHDINFODESK

Bosnia Appeal & BHDINFODESK

Related posts

Iz ‘Merhameta’ Njemačke 84.000 KM pomoći za socijalno ugrožene u BiH

Editor

MFS-EMMAUS: Praznično raspoloženje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine širili smo i u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

Budimo ljudi, budimo humani / Spasimo život dječaku Maku

Editor

Leave a Comment