Bosnia Appeal

BOSNIA APPEAL I BHDINFODESK: USKRSNA ČESTITKA VJERNICIMA

banner

Humanitarna organizacija Bosnia Appeal i portal BHDINFODESK svim katoličkim vjernicima u domovini i dijaspori koji obilježavaju hrišćanski blagdan Uskrs upućuje iskrene čestitke.

Po Isusovu nauku, nije dopušteno pitanje: tko je moj bližnji, jer svi su ljudi međusobno braća i sestre. Zato je jedino opravdano pitanje: kako ja mogu biti blizu drugima, na koji način ja mogu pomoći te tako sebe učiniti bližnjim?

Iz dubine duše želimo da praznične dane proslavite u svakom dobru, u miru i radosti, u neprolaznoj uskrsnoj radosti pobjede života nad smrću, dobra nad zlom i svjetlosti nad tamom.

Inače, Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik, kojim se slavi jedna od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće.

Vjernici danas slave ovaj praznik uz želju da im donese životnu radost i spremnost za suočavanje se sa svim izazovima svagdašnjice.

Uskrs uvijek pada u nedjelju, ali traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uvečer večernjom misom.

Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedelje, što čini sveto trodnevlje.

Prema kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa, nego jedna večernja misa. Ta večernja misa u četvrtak vuče korijenje još od jevrejskog načina računanja praznika, kod kojih su se veliki praznici počinjali slaviti večer ranije.

Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uvečer uslijedilo Uskršnje bdijenje.

Simbol Uskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje.


Bosnia Appeal i BHDINFODESK

Related posts

Sretan Vam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Donacija iz dijaspore: Adi Begić obzbjedio sportsku opremu za FK Radnik iz Hadžića vrijednu 80 hiljada KM

BHD Info Desk Administrator

Njemačka: Fond “Gazi Husrev-beg” podijelio 248 stipendija

Editor

Leave a Comment