BiH dijaspora

Sarajka Tijana Postić odlikovana od katalonske vlade za doprinos u borbi protiv pandemije

Tijana Postić, koja je porijeklom iz Sarajeva, odlikovana je jednom od najznačajnih nagrada koju uručuje Vlada Katalonije.

Postić je rođena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a iz kojeg je sa devet godina izbjegla 1992. u Španiju. Sada je glavna medicinska sestra u katalonskoj bolnici Igualada.

Twitter

Svrstana je među četiri žene, migrantkinje koje su imale ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Zbog toga joj je odato prizanje Međunarodnom nagradom Katalonije, a ovo je među najprestižnijim nagradama koje uručuje ova španska pokrajina.

Koliko je značajna ova nagrada pokazuje i to da su njome odlikovani i bivši američki predsjednik Jimmy Carter, bivši brazilski predsjednik Lula da Silva i poznati južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu.

Osim Postić, za doprinos u borbi protiv pandemije odlikovane su Dania El Mazloum, Anxhela Gradeci i Ozlem Tureci.

U intervjuu za portal Catalunya Plural je opisana kao vrlo vedrom i smirenom osobom, uprkos brojnim teškim poteškoćama izazvanim pandemijom. Istakli su da je i njena majka u Bosni i Hercegovini do rata radila kao medicinska sestra. Kako je kazala Postić, nije bila sigurna da li će biti medicinska sestra, ali da je majčino iskustvo bilo ključno da se odluči na to, prenosi Klix.ba.

Related posts

Beč: Bh. dijaspora ujedinila snage

Editor

Kanada: Otvoreno pismo Ćosiću zbog uklanjanja zastave BiH

Urednik BiH Info Desk

Sanja Čulina-Okić: Amerika mi je mnogo dala i mnogo pomogla, ali Sarajevo je moj grad

Leave a Comment