Moj stav

KNS: OSNOVATI NOVO MINISTARSTVO KULTURE I UMJETNOSTI KANTONA SARAJEVO

banner

Najnovija dešavanja u djelokrugu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a posebno ulazak inspekcije u prostorije Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, te reakcija nadležnog ministra – jasno ukazuju da vlada potpuno rasulo u tom ministarstvu u pogledu ostvarenja ciljeva koje ta institucija treba da ostvari u društvu.

Očito da su organizacione strukture kontaminirane disharmonijom do krajnjih granica i da kulturni djelatnici i umjetnici ne mogu imati povjerenje u rukovodstvo nadležnog ministarstva da imaju kapaciteta, znanja i sposobnosti da u nefunkcionalnoj atmosferi i općem haosu posveti se kvalitetnom uvidu u stanje u kulturi – a do pitanja iz domena umjetnosti ne mogu da dođu već treću decenije, a gdje vlada potpuna konfuzija koja se od nadležnih sistemski ignoriše. Marginalizacija kulture i umjetnosti je isuviše dugo je tolerisana od strane kulturnih djelatnika i umjetnika – te je opravdano tražiti da Vlada KS pod hitno odvoji kulturu od sporta i formira Ministarstvo kulture i umjetnosti radi unapređena statusa kulture i umjetnosti u Kantonu Sarajevo.

Za nagomilane problemi u sportu očito je potrebna efikasna pravna država a i racionalna i ekspeditivna nadležna rukovodstvo koja bi obezbijedila harmoniziranju i racionalizaciju u organizacionim strukturama sporta. Nama je jasno da takvo stanje može da se proteže decenijama iscrpljujući građane i društvo, a što bi podrazumijevalo kolateralnu štetu kulturnih institucija i umjetničke kreacije – što se u kontinuitetu negativno odražava iz generacije u generaciju producirajući negativni opći društveni ambijent. Kulturnim djelatnicima u Sarajevskom kantonu je ugrožena egzistencija već decenijama u kulturnim institucijama, a život im je postao tegoba i mora; dok su umjetnici gurnuti u mrak samovolje neuviđajne administracije koja je izgubila orijentaciju za vrednovanje umjetničke kreacije i potrebe umjetnika.

Stoga, predlaže se hitna sjednica Skupštine kantona Sarajevo sa tačkom dnevnog reda: Rekonstrukcija vlade KS i osnivanje novog ministarstva – Ministarstva kulture i umjetnosti Kantona Sarajevo.

Ibrahim Osmanbašić,

Predsjednik Udruženja za kulturu- Nova Svjetlost

Sarajevo, 21.10.2024. godine

Related posts

Dok se diplomatija urušava Turković na njemačkoj turneji promovira knjigu o sebi

Editor

Dodik se zahvalio Xi Jinpingu: Ostavljeni od Evrope, gledamo u Vas

BHD Info Desk Administrator

KUGLICE ZAUSTAVILE ANTIDRŽAVNU KOALICIJU: Na SDA je da se to više ne ponovi!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment