BiH dijaspora

U restoranu Mirsada Puzića u Saarbrückenu jela je i Angela Merkel

Mirsad Puzić rođen je u Živinicama, 15. juna 1965. godine. Nakon završetka Osnovne škole “Vladimir Nazor”, u rodnom gradu, u Tuzli pohađa Turističku školu, a, onda, odlazi u Hrvatsku i u Opatiji završava višu ugostiteljsku školu. Godine 1991., put ga odvodi u SR Njemačku, u Saarbrücken (Sarbriken), glavni grad njemačke savezne pokrajine Saarland. U ovom univerzitetskom gradu i pokrajini slične historije zemlji u kojoj je rođen (Bosni i Hercegovini), oko kojih su se otimali mnogi, a najviše Njemačka i Francuska, gospodin Puzić strpljivo je gradio – i izgradio uspješnu poslovnu karijeru.

Devet godina imao je restoran Bastei, a od 2009. godine, u najljepšem dijelu Saarbrücken drži restoran “Die Kartoffel”. Gosti gospodina Puzića u ovom restoranu bili su skoro svi visoki zvaničnici iz javnog života Saarlanda i Njemačke. Od onih iz oblasti kulture i sporta, do poznatih političara. Neki od njih su: Angela Merkel, Heiko Maas, AKK, Anegret Karenbauer, Uwe Seler, svi lokalni političari i sportisti, privrednici, predstavnici pozorišta, Univerziteta i Crkve.

Poslovnim idejama i marljivim radom Mirsad Puzić je ušao u “prvu ligu” svoga zanimanja i sebi i svojima obezbijedio lijep i pristojan život. Iako je cijenjen i uspješan u svijetu u koji je otišao kao dvadesetjednogodišnji mladić, gospodin Mirsad Puzić nikada nije zaboravio ko je i odakle je. Uvijek s ponosom ističe da je Bosanac, a svoj rodni grad nikada nije zaboravio. Prije nekoliko godina ispunio je i jednu svoju davnašnju želju. Rodnu kuću Puzića u Baricama, zajedno sa članovima svoje obitelji, braćom i sestrama, restaurirao je i pretvorio u pravi bosanski dragulj koji će, sigurni smo, doprinijeti turizmu, ne samo Živinica nego i Tuzlanskog kantona.

– Sretan sam što je prošle godine u toj kući održana likovna kolonija i niz drugih kulturnih dešavanja. Ljudi vole ambijent stare bosanske kuće i interesuju se za razna dešavanja. Prijatelji stranci koji su je vidjeli, oduševljeni su njenim ambijentom. U kući je stalna postavka narodnih nošnji BiH koje radi sestra Ajša. U oktobru je planirana likovna kolonija međunarodnog karaktera, kaže Mirsad Puzić.

Gospodin Puzić posljednjih godina radi i na privrednom uvezivanju pokrajine Saarland i Bosne i Hercegovine. Jedan je od osnivača SHS – Foundation Saarland – Tuzla.
– “SHS – Foundation” je nevladina organizacija koju je pokrenuo gospodin Michael Hartz i zastupljena je u 150 država svijeta. Fondacija radi na interkulturalnom povezivanju Saarlanda i drugih zemalja, posebno u oblasti privrede, sporta, obrazovanja, turizma, razmjene studenata i svemu drugom što treba svaka država, pa i naša. Zajedno sa prijateljima, Michaelom Hartzom, Adijem Čauševićem, Esadom Puzićem i predstavnicima IHK i HWK, mi smo ovu fondaciju vezali i za BiH, za Tuzlanski kanton. Tim povodom već sam nekoliko puta boravio u BiH. Imamo puno ideja i planova i brzo ćemo početi s njihovom realizacijom. Mišljenja sam da veće, bolje i konkretnije uvezivanje Bosne i Hercegovine i Njemačke može mnogo pomoći našoj domovini. Njemačka je prijatelj BiH, Njemačka je jedna od najrazvijenijih i najutjecajnijih zemalja svijeta. U ovoj zemlji živi veliki broj naših građana od kojih je mnogo njih uspješno, u raznim oblastima. Svi mi, posebno uspješni, mogli bi i trebali pomoći u tom uvezivanju. Naravno, i odgovorni u našoj domovini trebali bi iskazati veći interes i uspostaviti ozbiljniji, pošteniji odnos prema nama koji živimo u dijaspori i želimo pomoći svojoj domovini, kaže Mirsad Puzić.
Piše: Haris Halilović

Related posts

Aida Hadžić iz Vlasenice: Magistrirala na Oxfordu, vratila se da pomogne domovini

Urednik BiH Info Desk

Sarajlija sa Mayo klinike u SAD-u: Očekujem kraj pandemije 2021. godine

Editor

Glavni grad vodopada u svijetu poštuje historiju i tradicija države BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment