Kultura

“Bošnjačka emigracija”: Svjetlost dana ugledala nova knjiga historičara Admira Lisice

Bošnjačka emigracija: izazovi i perspektive” nova je knjiga Admira Lisice, historičara, istraživača i publiciste koje se bavi bošnjačkom i bosanskohercegovačkom emigracijom. Inače, Admir Lisica je I dugogodišnji saradnik BHDINFODESKA.
Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport AKOS je izdavač ovog djela koje na bosanskohercegovačko i regionalno tržište izlazi u periodu kada je migrantsko pitanje izuzetno aktuelno u javnosti.
Recenzent knjige je Ajdin Husenspahić sa Pravnog fakulteta u Zenici, a urednik novinar Sanadin Voloder.
Admir Lisica rođen je 12. novembra 1991. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, Odsjek za historiju 2014. godine na temi “Ideja Jugoslovenstva 1914.-1918.”. Iste godine upisao je master studije, a 2017. godine odbranom magistarske teze pod nazivom “Koncepcija rješenja državno-pravnog statusa u muslimanskoj politici 1878.-1918.” stječe zvanje magistra historije. Iskustvo je stjecao kao saradnik različitih bosanskohercegovačkih i regionalnih medija među kojima se izdvajaju Al Jazeera Balkans, časopis Stav, Anadolu Agency i Akos.ba.
redmet njegovog interesovanja su bošnjačka i bosanskohercegovačka emigracija i njihov položaj. Autor je knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”.

Iz recenzije:

Jedan od endemskih istraživača i publicista koji je razumio, ne samo

Inline image
Admir Lisica

značenje riječi διασπορά, nego i njen značaj za Bosnu i Hercegovinu je mr. Admir Lisica, magistar historije. Nedugo nakon što je u junu 2018. godine svjetlo dana ugledala knjiga Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja, autora Admira Lisica, bosanskohercegovačko nebo je obasjala još jedna njegova knjiga koja na sasvim razumljiv i jednostavan način fokusira pitanje, odnosno Bošnjaka koji žive izvan svoje domovine Bosne i Hercegovine. Historičar i istraživač mr. Admir Lisica, u traganju za odgovorom na pitanje kako da se dijaspora inkorporiše, ali ne i asimiliše u domicilnim društvima, poziva i aktere na domaćoj političkoj sceni da u okviru svojih mogućnosti ustraju na putu institucionalnog povezivanja dijaspore, kako među njima samima, tako i u odnosu dijaspore prema domovinije dijaspore, odnosno Bošnjaka koji žive izvan svoje domovine Bosne i Hercegovine.
Dr. sc. Ajdin Huseinspahić

BHDINFODESK

Related posts

Na koncertima u Švedskoj Amira Medunjanin oduševila pubiliku

Editor

RAZBIBRIGA ILI AHINJAK: Iz riznice starinskog bošnjačkog humora

Editor

Šeher Banja Luka – -Broj 61.

Editor

Leave a Comment