Zdravlje

Koliko bijelog luka treba jesti dnevno: Čudotvorni lijek protiv hroničnih infekcija

banner

Bijeli luk je opasan borac protiv smrtonosnih bakterija koje izazivaju rizilčne infekcije, a evo koliko treba bijelog luka da jedemo dnevno!

Ovo povrće sadrži važno jedinjenje ajoen koje zaustavlja zlatnu streptokoku i opasnu bakteriju Pseudomonas aeruginosa koja uzrokuje upalu pluća, infekciju kostiju i sepsu.

Bijeli luk je djeltovoran lijek protiv infekcija srca, kao što je endokarditis koji je okidač za srčani udar.

Bijeli luk ima još jače dejstvo ako ga jedemo dok pijemo antibiotike, a djeluje tako što stvara molekule koje ometaju razvoj i djelovanje bakterija.

Takođe, ovo povrće razara biofilm bakterija, štit koji ih čini jačim od antibiotika i imunog sistema.

Još uvijek nije precizno utvrđeno koliko bijelog luka treba da jedemo, ali stručnjaci savjetuju da svaki čovjek treba da pojede 4 čehna bijelog luka dnevno, a osobe sa niskim pritiskom treba da smanje ovu dozu.

Bakterije su okidači za opasne infekcije koje mogu dovesti do smrtonosnih oboljenja, zato će vaše tijelo obradovati odluka da u svakodnevnom jelovniku imate po koje čehne bijelog luka.

Kada se sadi bijeli luk: Savjeti za uzgoj i sadnju bijelog luka

Uzgoj bijelog luka mnogo ovisi i o godišnjem dobu u kojem ga sadimo. Mi vam zato donosimo uz koje ćete naučiti kada se sadi bijeli luk.

Zbog toga što se lako i brzo prilagođava vremenskim uvjetima, bijeli luk se sadi u gotovo svim vrtovima. No, kada se sadi bijeli luk i kako taj proces izgleda?

Bijeli luk ili češnjak zdrava je biljka koju redovno koristimo u našoj kuhinji.

Izrazito je zdrav i bogat vitaminima B i C, selenom, magnezijom, kalijem i kalcijem. Njegovo porijeklo vuče iz Azije, odakle se u kratkom vremenu proširio po ostalim dijelovima svijeta

Razmnožava se češnjevima

Zbog dobre prilagodbe različitim uvjetima uzgoja, česta je biljka i kod nas. Bijeli se luk razmnožava češnjevima, a tijekom sadnje također možemo koristiti i kupljene sjemenske glavice koje su dodatno zaštićene od bolesti i štetnih nametnika. Za sadnju bijelog luka idealna su plodna tla blago kisele ili neutralne kiselosti.

Proljetni i jesenski bijeli luk

Veliku ulogu u uzgoju i sadnji bijelog luka ima i godišnje doba u kojem ga sadimo. Naime, bijeli luk se uglavnom sadi u rano proljeće ili pak u jesen. Zbog različitih razdoblja u kojima se uzgaja, dijelimo ga u dvije skupine – proljetni i jesenski luk.

Proljetni se luk, kao što mu i samo ime govori sadi u proljeće. Preporučuje se da to bude što ranije, najbolje u februaruili martu. Naime, proljetni bijeli luk osjetljiviji je na niske temperature nego jesenski.

Što se tiče jesenskog bijelog luka, on se sadi ujesen nakon čega prezimljuje i razvija se već na početku iduće godine. Ova vrsta bijelog luka ima nešto krupnije plodove i listove, što je također čini otpornijom na niske temperature.

BHDINFODESK

Related posts

Hrvati masovno u Bosni i Hercegovini kupuju tablete za smirenje,Viagru, antibiotike…

Editor

Ortoped Marko Ostojić je učio u velikom Chelseaju, a sad se vratio u svoju domovinu

BHD Info Desk Administrator

Soda bikarbona čini čuda za vašu kosu, kožu i tijelo

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment