Kultura

Travnik: Svečano otvorena restaurirana Šarena džamija

banner

Šarena džamija slovi za jedan od najvažnijih simbola “vezirskog grada”, a karakteristična je po šarenim ukrasima i ornamentima na zidovima, kao i po tome što je jedina džamija u BiH s munarom koja se izdiže sa lijeve strane objekta

U prisustvu velikoj broja vjernika i predstavnika vjerskog i političkog života u Bosni i Hercegovini juče je u Travniku svečano otvorena restaurirana Šarena džamija ili Sulejmanija.

Nakon prigodnog programa, otvorena je za vjerske obrede nakon što je završen projekt njene restauracije koji je finansirala Direkcija vakufa Republike Turske.

Projekt restauracije travničke ljepotice počeo je 2017. godine, a svečanom otvorenju, između ostalih, prisustvovali su čelnik Direkcije vakufa Turske Adnan Ertem, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc. Među prisutnima je bio i travnički paroh Goran Živković.

Šarena džamija slovi za jedan od najvažnijih simbola “vezirskog grada”, a karakteristična je po šarenim ukrasima i ornamentima na zidovima, kao i po tome što je jedina džamija u BiH s munarom koja se izdiže sa lijeve strane objekta. Šarena džamija je dobila ime zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. U prizemlju džamije se nalazi bezistan. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

Zahtjevnim projektom restauracije Šarena džamija je dobila osvježeni izgled i ponovo je zasijala u punom sjaju.

Šarena džamija izgrađena u drugoj polovini 16. stoljeća, a prvi ju je izgradio Gazi-aga. Pretpostavka je da je Gazi-agin mezar kod česme. Dvije stotine godina nakon izgradnje uslijedila je prva velika obnova. Godine 1757. obnovio ju je bosanski vezir Ćamil Ahmed-paša i po tome je u narodu bila poznata kao Ćamilija. Odmah nakon velikog požara 1815. bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak obnovio ju je prema prethodnom arhitektonskom rasporedu. Tom obnovom iz 1816. džamija se ponovo uzdigla i dobila današnji izgled i postala poznata kao Sulejmanija.  Potom  1945. uslijedila je popravka nakon što ju je pogodila avio-bomba.

Radi se o džamiji koja je postala simbol ne samo srednje nego i cijele BiH. Stvaranjem i izgradnjom ove džamije razvila se donja čaršija i onda se razvio grad.

Inače, tokom agresijena Bosnu i Hercegovinu porušeno je preko 640 džamija, obnovljeno je svih 640 i napraviljeno još 400 novih objekata. Pored džamija sagradili su se i obrazovne ustanove, ekonomski projekti.

 

BHDINFODESK

 

Related posts

BOSANSKA MUZIKA U ETERU AMERIČKOG RADIJA

Editor

UNPROFORSKO KOPILE – Ljubav, život i smrt u sjenci rata u BiH

Editor

Zvornik: XX. Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment