Kultura

ODRŽANA 8. SARAJEVSKA PJESNIČKA RADIONICA

U četvrtak 7. novembra, u »KNS KLUBU«, u organizaciji Udruženja za kulturu-Nova svjetlost održana je 8. Sarajevska pjesnička radionica uz učešće redovnih posjetitelja Fatime Jamaković-Čorambegić, Amre Kaltak, Sejada Duraka i Ibrahima Osmanbašića, te gosta iz Visokog Memnuna Trake, koji je prezentirao autorske poetske radove. Trakina poezija pobudila je interesovanja jer nastoji da religijske motive utka u društvenu svakodnevnicu.

Tokom programa radionice predstavljena je poezije Edina Morića Kinkela koji živi u Španiji, objavljena u zbirci »Priče o sjenama« (2015.), a što bio je povod da se razmjene mišljenja o književnom stvaralaštvu bh. dijaspore.

Opći je zaključak, a što se konstatovalo i na prijašnjim radionicama, da se značajno osjeća nedostatak objektivne i kompetentne književne kritike u BiH, a koja bi ukazivala na elementarne zanatsko-umjetničke nedostatke i vrijednosti što se može prepoznati u masovnoj književnoj produkciji koja nastaje većinom u privatnoj režiji autora koji imaju mogućnost da objave knjigu; a što za posljedicu ima da se ne posvećuje dovoljno pažnje pjesničkim i proznim djelima koja svojim kvalitetom zaslužuju veći stupanj afirmacije u aktuelnim književnim i kulturnim događanjima u zemlji i inostranstvu.

Ibrahim Osmanbašić

Related posts

U 18 država u crkve pretvoreno 329 osmanskih džamija i građevina

Urednik BiH Info Desk

Beč: Koncert sevdaha internacionalne grupe SEVKAS DERMAN!

Editor

Sarajevo: Predstavljena knjiga “Bošnjačka emigracija – izazovi i perspektive” Admira Lisice

Editor

Leave a Comment

Visit us on Facebook