Sport

Kardif: Bh. reprezentacija nastupa na Svjetskom prvenstvu beskućnika

banner

Malonogometna reprezentacija uličnog fudbala BiH u javnosti poznata kao reprezentacija beskućnika nastupa na 17. Homeless World Cup koji će se ove godine održati u Kardifu od 27. jula do 3. avgusta.

Udruženje “Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS” iz Doboj Istoka kao partner “Homeless World Cup” (HWC) organizacije iz Škotske je nosioc ovog projekta od septembra 2011. Od tada pa do danas reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na svjetskim prvenstvima u Meksiku, Poljskoj, Čileu, Holandiji, Škotskoj, Norveškoj) sa kojih je najveći uspjeh titula vice prvaka svijeta osvojena na prvenstvu u Čileu, saopćio je MFS-EMMAUS.

Tradicionalno već nekoliko godina put su finansijski podržali Grad Doboj i Grad Gračanica odnosno gradonačelnici Boris Jerinić i Nusret Helić, koji su osigurali avio karte i troškove izrade viza.

Već drugu godinu za redom podršku reprezentaciji su dijelom pružili i Nardin Mulahusejnović i Besim Šerbečić, mladi reprezentativci BiH koji su ove godine kupili patike za reprezentativce.

Igrači su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim
i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina.

Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, pozitivna su iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje. Jedno od pravila prvenstva je da igrač može igrati samo na jednom prvenstvu, kako bi se i na taj način pomoglo da korist od ovog projekta osjeti i doživi što veći broj ljudi. Tako da ove godine boje BiH brane: Zlatić Alen, Selimović Armin, Starigorac Selmir, Jahić Simbad, Bajkanović Jovan, Ramić Izet, Delagić Admir, a među njima je i Fahrudin Muminović, mladić koji je kao dječak preživio strijeljanje u Zvorniku i čija je životna priča pogodila javnost.

Related posts

Saopštenje FS/NS BiH: Ivica Osim ostaje počasni predsjednik

Urednik BiH Info Desk

Jubilej: 99 godina FK Željezničar

BHD Info Desk Administrator

Ibrahim Šehić u idealnom timu kola Lige nacija

Leave a Comment