Bosnia Appeal

“Merhamet” u Siriji podijeio 95 tona mesa za 120.000 izbjeglica

banner

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet“ doniralo je 95,5 tona kurbanskog mesa (5.327 kurbana) sirijskim izbjeglicama koje su stacionirane u izbjegličkim kampovima u Siriji, u blizini granice sa Turskom.

Pomoć “Merhameta“ obuhvatit će više od 30.000 izbjegličkih porodica, odnosno oko 120.000 sirijskih izbjeglica, u kampovima u Elbilu (regija Kilis-Afrin), Karakupru (Čobanbej), Idlibu i u još nekim mjestima, saopćio je Merhamet.

Predsjednik HO “Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac podsjetio je da ovu akciju “Merhamet“ provodi već šest godina zaredom te da je do sada sirijskim izbjeglicama u kampovima u blizini
sirijsko-turske granice ukupno donirao oko 700 tona mesa ili, preciznije, 42.000 kurbana.

“Merhamet“ je meso namijenjeno sirijskim izbjeglicama, kao i svake godine, obezbijedilo tokom akcije ‘Australijski kurban’, koju je ‘Merhamet’ ove godine uspješno proveo u saradnji sa
‘Merhametom’ Švedske. Zahvaljujući solidarnosti građana Bosne i Hercegovine, ‘Merhamet’ je i ove godine obezbijedio ovu značajnu pomoć za ljude koji su morali napustiti svoje domove. Naši
građani su, po ko zna koji put, ukazali povjerenje ‘Merhametu’ te su donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo”, izjavio je Vrbanjac.

Dodao je da je ‘Merhamet’ i ove godine, kao i prethodne, opremio 500 sirijske djece školskim priborom i drugim potrepštinama.

Prema njegovim riječima, i ovogodišnju akciju 2Merhamet“ je uspješno proveo sa turskim partnerskim organizacijama “Crveni polumjesec“ i AFAD. Logističku pomoć “Merhametu“ u
provođenju ove akcije, kao i svake godine, pružila je Ambasada BiH u Turskoj.

Kurbansko meso je u četiri kontejnera stiglo brodom iz Australije u tursku luku Mersin. Transportu mesa do izbjegličkih kampova i podjeli izbjegličkim porodicama iz Sirije prisustvovao je generalni sekretar HO „Merhamet“ MDD Sidik Aždahić.

I ova “Merhametova“ akcija naišla je na veliku podršku i simpatije građana Republike Turske, kao i na zahvalnost zvaničnih institucija i organizacija u ovoj zemlji.

Godine 2013., u zajedničkoj akciji sa Islamskom zajednicom u BiH, “Merhamet” je opremio izbjeglički kamp kod Šanliurfe sa 280 veš mašina i jednim kontejnerom sa sudoperama.

Tim povodom,“Merhamet” je u Republici Turskoj proglašen najboljom stranom humanitarnom organizacijom.

“Inače, ‘Merhamet’ pomaže izbjeglice iz Sirije i migrante u BiH, od samog početka izbjegličkog vala. Tako ‘Merhamet’ priprema obroke i dijeli sredstva za higijenu te druge potrepštine migrantima u Unsko-sanskom kantonu, Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Pomagali smo i migrante koji su svoje utočište našli u Srbiji i Hrvatskoj. Nastavit ćemo pomagati ove nevoljnike, u skladu sa svojim mogućnostima”, poručio je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Related posts

Njemačka: Boris Kokoruš pokretač humanitarne akcije za ugrožene stanovnike Visokog

Editor

MLADI NIZOZEMCI POMAGALI U IZGRADNJI CENTRA ZA STARIJA LICA U POTOČARIMA

Editor

Humanitarno udruženje iz Švedske ”20 KRUNA ZA ČOVJEKA” poziva vas da se pridružite akciji pomoći nastradalim u zemljotresu

Copo Sejo

Leave a Comment