Kultura

ŠUKRIJA MEHOLJIĆ povodom izlaska monografije karikatura / ilustracija: “Ne zaboravi Srebrenicu / Don’t Forget Srebrenica”

banner

KNJIGA RASVJETLJAVA, SVJEDOČI I UPOZORAVA NA OPASNOST SEPARATISTIČKIH IDEOLOGIJA I ETNONACIONALISTIČKOG EKSTREMIZMA

Najbolji bosansko-hercegovački karikaturista i ilustrator Šukrija Meholjić, pripremio je za štampanje novu monografiju. Ovo je treća po redu Meholjićeva knjiga, a povod je 25. godišnjica od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Autor knjige, karikaturista i ilustrator Šukrija Meholjić, sa svojim radovima skreće javnosti pažnju na planetarni ratni zločin genocida u Srebrenici i BiH, te na takav način nastavlja svoju borbu protiv zaborava i negiranja genocida u svome rodnom gradu.

U recenziji akademik Svein Mønnesland naglašava da je knjiga Šukrije Meholjića opomena savjesti. Mønnesland ističe: „UN su slale humanitarnu pomoć za opkoljeni grad Sarajevo, ali nisu prekinule opsadu. Čak kad se pripremao genocid u Srebrenici UN nisu htjele spriječiti zločin“.

Veliki borac za ljudska prava, ali i prijatelj Bosne, dr. Dejvid Pettigrew, profesor filozofije, holokausta i genocida, na Univerzitetu Southern Connecticut State, u recenziji podvlači: „Knjigom Ne zaboravi Srebrenicu / Don’t Forget Srebrenica, Šukrija Meholjić vodi hrabru borbu protiv historijskog revizionizma i poricanja genocida, kako bi drugi mogli saznati istinu“.

Dok dr. Emir Ramić posebno naglašava. „U knjizi “Ne zaboravi Srebrenicu”/ “Do not forget Srebrenica”, Srebrenica se pojavljuje kao mjesto stravičnog zločina genocida i simbol stradanja svih okupiranih gradova u Bosni i Hercegovini. U Srebrenici se zaokružuje i dovršava barbarski pohod ekspanzionističkog režima koji je ognjem i mačem pravio Veliku Srbiju. Srebrenica je čvorno mjesto mape i mreže zločina nad Bošnjacima”.

Meholjićeva knjiga karikatura / ilustracija nosiće dvojezični naslov: “Ne zaboravi Srebrenicu / Don`t forget Srebrenica”. Povodom najave izlaska monografije Meholjić je za Bošnjaci.Net izjavio:

– Ovo je moja treća dvojezična knjiga karikatura/ ilustracija pod naslovom: NE ZABORAVI SREBRENICU/ DON`T FORGET SREBRENICA, koja je planirana da izađe u povodu tužne 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Bošnaci.Net: S obzirom da svaki vaš rad govori više od hiljadu riječi, time ima i izuzetnu važnu poruku. Koji su crteži obuhvaćeni u trećoj knjizi i šta posebno ukazuju i označavaju?
MEHOLJIĆ:
Crteži u ovoj knjizi su nastajali kad i događaji, dakle u periodu od 2015 – 2020. godine, sa izuzetkom onih karikatura nacrtanih u ovom periodu a koje oslikavaju zločin kad je ubijana moja Srebrenica i njeni nevini žitelji, i u istom redoslijedu oblikuju sadržaj knjige koji ima zadaću da rasvjetljava, svjedoči, podsjeća i upozorava na opasnost separatističkih ideologija i etnonacionalističkog ekstremizma, govora mržnje i nemoralne politike poricanja historijske, sudske i naučne istine o genocidu u Srebrenici kao paradigmi sveukupnih dešavanja u BiH, te zabrinjavajuće politike ravnodušnosti i izostanka adekvatne reakcije međunarodne zajednice.

Bošnaci.Net: Iako je izuzetnu tužan povod time i sadržaj knjige, ne krijete svoje zadovoljstvo pripremom za štampanje.
MEHOLJIĆ:
Radostan sam da sam uspio uobličiti i pripremiti za štampu ovu moju knjigu – čuvara tužnih i bolnih uspomena na vrijeme kad je u genocidnoj okupaciji na RBiH i moju Srebrenicu ubijan, a u miru doubijan, jedan nedužni narod.

Bošnaci.Net: Kakve reakcije uopće očekujete?
MEHOLJIĆ:
Ako sam ovom knjigom makar malo dodirnuo nečiju savjest ili podstakao na razmišljanje ili doprinio kulturi pamćenja, smatrat ću to dovoljnom satisfakcijom za moj višegodišnji trud, izjavio je za Bošnjaci.Net Šukrija Meholjić, koji je cijeli svoj rad u izgnanstvu posvetio ubijenoj rodnoj Srebrenici i domovini BiH. Meholjićevi radovi, tekstovu, česte reakcije mogu se čitati u norveškim i bh. medijima.

ŠUKRIJA MEHOLJIĆ: Ako sam ovom knjigom makar malo dodirnuo nečiju savjest ili podstakao na razmišljanje ili doprinio kulturi pamćenja, smatrat ću to dovoljnom satisfakcijom za moj višegodišnji trud, izjavio je za Bošnjaci.Net Šukrija Meholjić, koji je cijeli svoj rad u izgnanstvu posvetio ubijenoj rodnoj Srebrenici i domovini BiH. Meholjićevi radovi, tekstovu, česte reakcije mogu se čitati u norveškim i bh. medijima.

Foto: Bošnjaci.NetBošnjaci.Net saznaju da će knjiga imati 108 stranica, sadrži 81 karikaturu / ilustraciju.
Izdavač knjige je Institut za istraživanje genocida Kanada.
Recenzije su napisali borci za ljudska prava, istinu i pravdu, svjetski eksperti za izučavanje i prevenciju o genocidu. Tu su:
– Akademik prof. dr. David Pettigrw, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na državnom univerzitetu Southern Connecticut (SCSU) New Haven, SAD;
– Akademik dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada;
– Akademik dr. Svein Mønnesland, profesor slavistike na Univerzitetu u Oslu, Norveška.
Ujedno tehnički dio knjige su odradili:
– Dizajn knjige: Šukrija Meholjić
– Prevod na engleski: Sanjin Meholjić
– Digitalna priprema za štampu: Zijad Golić.

Šukrija Meholjić je Srebreničanin, po zanimanju arhitekt, od 1993. živi i radi u Norveškoj, a karikaturom se bavi više od 25 godina. Svojim karikaturama daje značajan doprinos mozaiku kulture pamćenja genocidne agresije na BiH sa fokusom na planetarni zločin – zločin genocida u Srebrenici. Dosad je imao niz samostalnih izložbi u mnogim zemljama Evrope.
Radovi su mu objavljivani u mnogobrojnim printanim i elektronskim izdanjima bh i inostranih listova. Izdao je tri dvojezične knjige svojih karikatura pod naslovom “Pod zaštitom UN-a” / “Under the UN protection” (2007.) i “20 godina poslije”/ ”20 yearts later” (2015.) i “Ne zaboravi Srebrenicu”/ “Don`t forget Srebrenica” (2020.).
Dobitnik je specijalnog priznanja stručnog žirija za svoje radove na Međunarodnom takmičenju karikatura o srebreničkom genocidu u Turskoj (2013). Osvojio je 1. mjesto za najbolju karikaturu na Medjunarodnom konkursu časopisa “Avlija” iz Rožaja (2015). Nosilac je mnogih zahvalnica od kojih i jedne posebne od Trakija Univerziteta i Balkan Instituta iz Edirne, Turska (2017).

Autor: Esad Krcić


Related posts

555 godina Ahdname : Denis Zvizdić dobitnik povelje “Zlatna Ahdnama”

U SKOPLJU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BOŠNJAKA

BOŠNJAČKI INSTITUT SARAJEVO: PROMOCIJA KNJIGE O FIKRETU ALIĆU

Leave a Comment