BiH dijaspora

Rampa za državljane BiH: EU 1. jula otvara granice, iz regiona idu samo Srbija i Crna Gora

banner

Bosna i Hercegovina je ispala iz igre budući da je od početka bila na granici ispunjavanja ključnog kriterijuma da njihovim državljanima bude od 1. jula omogućen ulazak u Evropsku uniju, javlja Radio Slobodna Evropa.

Glavni kriterijum da Evropska unija otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih koronavirusom.

Radio Slobodna Evropa imala je uvid u listu zemalja koja je izrađena kasno u petak, 26. juna, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica EU u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za čije državljane bi Evropska unija mogla otvoriti granice od 1. jula, među kojima su, iz regiona, samo Srbija i Crna Gora.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Zemlje EU imaju rok do subote u 18 sati da se usaglase sa listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

BHDINFODESK

Related posts

Ahmed Lindov u norveškim medijima prezentira istinu o Genocidu u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne) leti 460: ČOVJEK JE UVIJEK (I) NA DOBITKU! (2)

Urednik BiH Info Desk

5MFBH učesnik mirnih demostracija na Trgu Republike u Parizu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment