BiH dijaspora

Peticija 8372: Amerika se snažno protivi pokušajima negiranja genocida u Srebrenici

Građanska inicijativa “KLUBA 100 – PLUS” odnosno peticija 8372 kojom se od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini ulazi u završnu fazu. Naime, nakon prikupljenih 8.372 potpisa, peticija je posredstvom naše vrijedne aktivistice gospođe Senade Softić-Telalović, 12.06.2020 proslijeđena Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, gospodinu Valentinu Inzku.
Pokretači peticije se nadaju da će do 11.07.2020, kada ponovo obilježavamo još jednu tužnu godišnjicu genocida u Srebrenici, Visoki predstavnik naći način da, deblokira Parlamentarnu skupštinu BiH o ovom pitanju odnosno, da u okvirima bonskih ovlasti, neposredno oktroira-nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.
Kao vid dodatnog poticaja i moguće podrške gospodinu Inzku, osnivači „KLUBA 100 – PLUS“ su se predano angažovali na društvenim mrežama i uspostavljanju kontakata sa bh. medijima, kojima smo izuzetno zahvalni na obezbjeđivanju medijskog prostora i prenošenju vijesti o peticiji i našem građanskom angažmanu. Osim toga, članovi kluba dodatno kontaktirali značajne predstavnike vlasti poznate političare u mnogim zemljama i zamolili ih da i oni dodatno podrže zahtjeve iz peticije.

BHDINFODESK

Veliki dio tog posla odradila je agilna aktivistica “KLUBA 100 – PLUS” i glavna urednica portala Bosanski pogledi gospođa Amna Dumpor iz Londona, koja je za agenciju BHDINFODESK referisala:
“Bilo mi je zadovoljstvo da sam ispred “KLUBA 100 – PLUS” bila zadužena za kontaktiranje akreditovanih ambasadora i diplomatskih predstavništva u Bosni i Hercegovini, potom institucija Evropske Unije, ureda Generalnog sekretara UN-a, potom Britanskog Parlamenta i ureda premijera Borisa Johnsona. Naravno nisu izostale ni mnogobrojne međunarodne organizacija širom svijeta – sve s ciljem veće transparentnosti i podizanja svijesti o genocidu koji se, nažalost, još uvijek negira na našim prostorima. Reakcije nisu izostale i veoma smo iznenađeni toplim porukama podrške, a naš predani rad prepoznala je i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini. U njihovom pismu “KLUBU 100 – PLUS” se navodi da su USA posvećene nastojanjima da se pamte žrtve Srebreničkog genocida i snažno podržavaju napore da se pronađu svi oni koji se još uvijek vode kao nestali, a odgovorni da se privedu pravdi. U odgovoru se također navodi da se USA snažno protivi pokušajima historijskog revizionizma i negiranju genocida u Srebrenici. Također, podržavaju učešće i aktivizam dijaspore da ostvari pozitivan utjecaj na zbivanja u BiH. Na kraju bih još dodala da njihovo obraćanje “KLUBU 100 – PLUS” ujedno i poziv našoj dijaspori na veće učešće u društveno-političkom životu BiH i pozitivnom doprinosu gradnji demokratske svijesti i uvažavanju presuda haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.”

Mail ambasade SAD/Amna Dumpor

„KLUB 100-PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i ovom prilikom zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.

“KLUB 100-PLUS” će peticiju ostaviti aktivnom i stoga poziva sve one koji je žele podržati da to urade na sljedećem linku: http://chng.it/PFHRM2s294

BHDINFODESK

Related posts

“KLUB 100-PLUS” pisao ministru Milošu Lučiću: Zahtjevi bh.dijaspore još na čekanju!

BHD Info Desk Administrator

Održana međunarodna online panel diskusija: Utjecaj medija dijaspore u kontekstu očuvanja identiteta

BHD Info Desk Administrator

KANDIDAT ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH: Hadžikadić zatražio direktan izbor najmanje tri predstavnika dijaspore u Parlament BiH

Leave a Comment