BiH dijaspora

Mlinarević Sopta o povratku bh. državljana iz Češke u domovinu: Pregazili Savu i ušli u svoju zemlju

banner

Ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević Sopta objavila je jutros na Facebooku informaciju da je sinoć iz Praga ispratila drugu repartrijaciju bh. državljana iz Češke Republike.

“Čekali su danima i tjednima da konačno uspiju krenuti prema Bosni i Hercegovini. Nakon svih odredbi po kojima se tražilo obustavljanje organiziranja povratka naših građana u svoju zemlju, i činjenice da BiH neće moći organizirati takve povrate niti pomoći u financiranju, samo zahvaljujući jednom dijelu doprinosa samih putnika, ambasade, naših iseljenika u Češkoj, gospođe i gospodina Drenke i Mirka Jelčića, te gospodina Tarika Altumbabića koji je u najvećoj mjeri financijski pomogao njihov povratak, isti je i omogućen sinoć. Bio je dovoljan samo jedan poziv za dragog gospodina Tarika da preuzme na sebe situaciju i u minuti izvrši kompletno plaćanje preostalog iznosa prijevozniku.

Jedina opcija bila je autobusom do granice s Bosnom i Hercegovinom, pa mostom preko Save pješice. Jutros su pregazili Savu i ušli u svoju zemlju. Kao u onoj pjesmi.

Još jednom se zahvaljujem na koordinaciji Kriznom štabu MVP BiH, te svim našim ambasadama na putu kojem su naši građani tranzitirali, ambasadama BiH u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj koji su u koordinaciji s nadležnim tijelima spomenutih zemalja omogućili nesmetan tranzit”, napisala je Mlinarević Sopta.

Ona je najavila da će početkom iduće sedmice na isti način biti izvršena evakuacija naših građana iz Slovačke.

“Radi se o mahom radnicima u najtežoj egzistencijalnoj situaciji, koji su ostali bez posla i smještaja. Kompletno financiranje njihovog povratka, ali i nevjerovatne brige za njih čitavo vrijeme pandemije preuzeo je naš sjajni počasni konzul u Slovačkoj, Srebreničanin, gospodin Munir Pašagić. Sretna sam da uz gomile poteškoća, svo ovo vrijeme radim s nekim od najboljih ljudi koje sam za života upoznala. Ogromnu zahvalu dugujem i požrtvovanom osoblju ambasade u Pragu koji su neumorno sa mnom radili do kasnih noćnih sati svih dana. Hvala našim državljanima na strpljenju i povjerenju, želim vam da budete i ostanete zdravi, uz iskren pozdrav svim vašim familijama koje su vas dugo čekale”, navela je Mlinarević Sopta. 

BHDINFODESK

Related posts

Važna objava za one koji žele da se vrate u Švedsku

BHD Info Desk Administrator

SAD terete Kemala Mrndžića za laganje vlastima, u dokumentima stoji da je bio nadzornik stražara u logoru Čelebići

Copo Sejo

Bosanac Igor Dabić važi za uspješnog biznismena u Stuttgartu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment