BiH dijaspora

Komplikovan povratak bh. državljana iz Sirije, niko ne opstruira njihov povratak u matičnu zemlju

banner

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine intenzivno radi na pripremi i organizaciji povratka bh. državljana (žena i djece) iz sirijskih kampova, rekli su iz ovoga ministarstva za N1.

Sam proces je veoma komplikovan i zahtijeva kreiranje sistemskog rješenja u skladu sa važećim zakonodavnim okvirom na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Proces takođe zahtijeva uključivanje velikog broja nadležnih institucija – pored sigurnosnih i pravosudnih – službe socijalnog rada, zdravstva, obrazovanja i drugih“, rekli su.

Kako su istakli, s tim u vezi, Ministarstvo sigurnosti BiH je pripremilo za Vijeće ministara Informaciju sa pregledom svih relevantnih činjenica u vezi sa ovom problematikom i prijedlogom zaključaka u cilju repatrijacije bh. državljana iz zona sukoba. Rečeno nam je da je navedena Informacija u fazi pribavaljanja neophodnih mišljenja radi dostavljanja Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Na pitanje da li su Ministarstvo sigurnosti BiH kontaktirale porodice naših državljana te da li imaju informacije o njima, rekli su nam da porodice bh. državljana koji se nalaze u Siriji redovno kontaktiraju Ministarstvo sigurnosti BiH sa upitom o povratku njihovih srodnika iz Sirije te da prema informacijama koje imaju, stanje u kampovima je jako loše i uvjeti za život su daleko od humanih.

Upitali smo nadležno ministarstvo i koliko je naših državljana u kampovima i kada bi mogao biti realizovan njihov povratak i da li će biti svi vraćeni.

O broju osoba i terminu povratka u ovom trenutku ne možemo govoriti“, kratko su odgovorili.

Također, potcrtali su kako niko ne opstruira njihov povratak u matičnu zemlju.

Related posts

Izdvojeno 10,5 miliona KM za projekat Dijaspora za razvoj: Prilika za građane BiH da osnaže saradnju s dijasporom

BOSANSKO AKADEMSKO DRUŠTVO U AUSTRIJI: SVOJIM SPONZORSTVOM PODRŽITE ROĐENDAN BOSNE I USPOSTAVU OBRAZOVNOG FONDA

Urednik BiH Info Desk

Priča Jajčanina u Njemačkoj: Ovdje ti ne treba rođak, poznanik ili stranka za posao

Editor

Leave a Comment