Zdravlje

Otkriven lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa kod zaraženih pacijenata

Tim naučnika s Instituta za biomedicinske nauke pri državnom Sveučilištu Georgia otkrio je da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je djelotovoran u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije.

Tim predvođen dr. Richardom Plemperom prvotno je zapravo otkrio da je Molnupiravir zapravo vrlo učinkovit protiv virusa gripe.

Ovdje je prvi put pokazano da već postojeći lijek koji se unosi oralno brzo blokira transmisiju virusa SARS-CoV-2. To bi moglo promijeniti pravila igre, ističe dr. Plemper.

Ometanje široke transmisije novog virusa među populacijom do vremena kad vakcina bude široko dostupno najvažnija je zadaća u stavljanju bolesti COVID-19 pod kontrolu i ublažavanju katastrofalnih posljedica pandemije.

S obzirom na to da se navedeni lijek može uzeti oralnim putem, terapija njime može početi vrlo rano, s tri potencijalne prednosti: zaustavljanje progresije bolesti prema težem obliku kod pacijenta, skraćivanje faze zaraznosti kako bi se smanjila emocionalna i socioekonomska cijena izolacije te brzo gašenje lokalnih epidemioloških žarišta.

Vrlo smo rano zabilježili da Molnupiravir ima širok spektar aktivnosti protiv respiratornih RNK virusa te da liječenje zaraženih životinja oralnim putem tim lijekom smanjuje virusno opterećenje nekoliko puta, dramatično smanjujući i transmisiju, pojašnjava dr. Plemper.

Te značajke čine Molnupiravir moćnim kandidatom za farmakološku kontrolu bolesti COVID-19, kaže.

Studija koju je Plemperov tim proveo objavljena je u naučnom časopisu Nature Microbiology, u njoj je Molnupiravir prenamijenjen za borbu protiv virusa SARS-CoV-2, a u testiranju su korištene vjeverice kako bi se vidjelo koliko taj lijek suzbija transmisiju.

Vjerujemo da su vjeverice relevantan model za transmisiju jer bez problema šire SARS-CoV-2, ali većinom uopće ne razvijaju tešku bolest, što je dosta slično načinu na koji novi koronavirus prenosi mlađa populacija, kaže Plemperov kolega i suautor studije dr. Robert Cox.

Prvo su vjeverice zarazili novim koronavirusom, a onda su pratili širenje virusa među njima, koje je krenulo tako što se virus širio iz nosa životinja. Nakon toga su im dali Molnupiravir.

Kad su u isti prostor stavili zaražene vjeverice koje su uzele lijek s nezaraženima, nitko nije bio zaražen u kontaktu. Ako se podaci dobiveni na vjevericama uspiju pokazati i u testiranju s ljudima, COVID pacijenti koji bi primili Molnupiravir mogli bi postati nezarazni u roku od 24 sata.

Molnupiravir se trenutačno nalazi u naprednoj fazi (II/III) kliničkih testiranja.

Izvor: EurekAlert!

Related posts

Skupština KS izglasala zatvaranje kladionica

Urednik BiH Info Desk

Nove preporuke WHO: Sada umjesto medicinskih treba nositi maske od tkanine!?!

Editor

HRVATSKA PAMET IZUMILA: U kliničko testiranje lijeka protiv karcinoma pluća bit će uključeni i bolesnici iz zagrebačkog Jordanovca

Leave a Comment